Izgalmas feladványok

2023.04.18. 17:44

Petőfi-verseny Ostffyasszonyfán: a "Forradalmárok" és "Gárdonyi örökösei" is ott voltak a döntőben - fotók, videó

Kokárdát készítettek, valamint Petőfi Sándor életéhez, költészetéhez kapcsolódóan történelmi és irodalmi tudásukról is számot adtak kilenc csapat diákjai az ostffyasszonyfai általános iskola által szervezett vármegyei megmérettetés keddi döntőjében.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

A Petőfi komplex irodalmi-történelmi versenyt 2013 áprilisa óta rendszeresen meghirdeti  az Ostffyasszonyfai Petőfi Sándor Általános Iskola a vármegye felső tagozatos diákjai számára. A költőóriás 1839 nyarát töltötte a kemenesaljai településen, erre is emlékeztetnek. Idén, Petőfi születésének 200. évfordulóján talán még nagyobb érdeklődés kísérte a versenyt: a februári felhívásra 11 intézményből 24 csapat jelentkezett. Az írásbeli forduló után a vármegyei döntőbe a Celldömölki Városi Általános Iskolából, a sárvári Nádasdy Tamás és a Gárdonyi Géza általános iskolákból, a jánosházi Szent Imre, a sorkifaludi Gárdonyi Géza, valamint a püspökmolnári Prinz Gyula általános iskolából és a helyi intézményből jutott összesen kilenc csapat. Az eseménynek az ostffyasszonyfai kultúrház adott helyet, ahol a megjelenteket Buzás Jenő, a szervező iskola igazgatója köszöntötte.

- Ostffyasszonyfán nem lehet elfogulatlanul beszélni: ha itt jártok, kedves fiatalok, akkor Petőfi Sándor lábnyomában jártok, s ha egy picit - három kilométerrel - odébb mentek, akkor Csöngén Weöres Sándor lábnyomában járhattok. Egy ilyen helyszínre eljönni versenyezni, azt gondolom, már magában öröm - szólt a diákokhoz Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója, a zsűri elnöke.  A verseny kezdete előtt Simon Benedek, az offai iskola 5. osztályos tanulója adta elő Petőfi Sándor Arany Lacinak című versét, amivel korábban több szavalóversenyen eredményesen szerepelt.

A Petőfi komplex irodalmi és történelmi verseny feladatait ezúttal is Bolla Katalin, az offai iskola igazgató-helyettese és Somogyiné Pilter Éva történelemtanár állította össze úgy, hogy azok mindkét fordulóban változatosak legyenek és kellő kihívást jelentsenek a tanulók számára. - Petőfi életútjából két részt ragadtunk ki: az egyik 1839, aminek nyarát Ostffyasszonyfán töltötte, hiszen ennek megismerését nagyon fontosnak tartjuk. A másik rész pedig az 1848/49-es időszak - mondta el kérdésünkre Bolla Katalin. Somogyiné Pilter Évától pedig megtudtuk: játékos, interaktív, kreativitást is igénylő feladványokkal készültek. Így például a verseny ideje alatt a csapatoknak meg kellett tervezniük, majd az asztalukon lévő alapanyagokból el is kellett készíteniük egy kokárdát.

A Petőfi-versenyben az első helyezett a sárvári Gárdonyi-iskola csapata, a "Gárdonyi örökösei" nevet viselték, második a "Pilvax", vagyis a celldömölki iskola csapata, harmadikak pedig a "Forradalmárok", vagyis a jánosházi Szent Imre Általános Iskola diákjai lettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában