Mozgókép-ünnep

2023.04.24. 09:33

Szabadság, szárnyalás, kísérleti megoldások – eredményt hirdettek a VAS-FILM-en

Érkeztek diákfilmek, bemutatkoztak felnőtt közösségek és „magányos” alkotók is. A 19. VAS-FILM kétnapos mozgókép-ünnepet hatodik alkalommal rendezte Vépen a művelődési ház és a Táplánszentkereszt Kultúrájáért Egyesület.

Tóth Kata

Fotó: Szendi Péter

Hetven filmet vetítettek le a hétvégén két teremben két nap alatt, több mint 14 óra összterjedelemben. Közülük 42 versenyfilmet – egymástól nagyon különböző alkotásokat – nézett végig és értékelt a zsűri: Baranyi Benő filmrendező, forgatókönyvíró; Pócsik Andrea kultúrakutató; Gyöngyösi Lilla filmkritikus, a Filmtekercs.hu főszerkesztője és Varga Ákos online tartalomkészítő.

Pócsik Andrea felhívta a figyelmet: a filmekben folyamatosan előkerült az identitás kérdése. Különösen érdekes – mondta –, hogy milyen lenyomatot ad a filmszemle társadalmi, kulturális jelenünkről, és kiemelte a zsűritagok együttgondolkodását. Gyöngyösi Lilla pedig azt: arra koncentráltak, hogy meglássák az alkotók szándékát, a filmek értékeit, és ne előítéletesen közelítsenek. A beszélgetésekben felmerült: lehet-e éles válaszvonalat húzni a profi filmkészítés és a függetlenfilmek közé, hiszen nagy precizitással, odafigyeléssel készülnek manapság az utóbbiak is, és szinte összeér a két megközelítés.

 A zsűri és a közönség is helyben látta a filmeket, a jelen lévő (vagy éppen telefonon bejelentkező) alkotókkal párbeszédben igazi műhelymunka folyt két napig az egyes blokkok után. Baranyai Benő régóta követi és szereti a független filmeket „szabadságuk, szárnyalásuk, kísérleti megoldásaik” miatt. Az eredetiség nem öncélú, hanem a minőséget emeli – a fesztiválon látott olyan filmeket, amelyeket évekre megjegyez majd, mondta. Varga Ákos a filmmustra családias jellegét, szakmai oldalról a változatosságát dicsérte: a fikciós filmek mellett sok dokumentum-, portré- és természetfilmmel neveztek.

Buti Zsanett zongora- és csembalóművész tanítványai előadásában hangzottak el filmzenék a vasárnapi eredményhirdetés előtt, amelyen portréfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm, természetfilm, animációs film, örömfilm, kísérleti film, ifjú tehetség és videóklip kategóriában is ítélt oda díjakat a zsűri.

VAS-FILM 19 eredmények

Portréfilmek

I. Biri Máté-Zupkó Krisztina: Chankú Lúta – Vörös út

II. Herczeg Zsolt: Antika

III. Boros Ferenc – Horváth Zoltán: Fekete csend

Különdíj Varga Tibor: Minden ember környezete áldozata
 

Dokumentumfilm

I. Csibi László: A szocializmus hátsó bejárata

II. Váradi János: Magyar boxlegendák

Kisjátékfilm

I. Krista Noémi: Négy fal

II. Farkas Bianka: Szelekció

III. Tóth Adrián: Várni fogok rád

Legjobb természetfilm Poroszka Magyar Zsolt: Az akác és méze, a legmagyarabb fa története

Természetfilm különdíj Tóth Barnabás: Mit látott a macskaszem?

Videóklip-díj Kömüves Gitta: Set it free

Animációs film díja Körtési András: Majd más-kor

Örömfilm-díj Szalay Kristóf: Nusi

Legjobb kísérleti film Tóth Zoltán: Emberek

Ifjú tehetség különdíj Mirage Alkotócsoport: Tanulmányút

Különdíj Farkas András Attila - Reszeli-Soós András: Café Marylin

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában