Átadó

2023.04.11. 17:30

Új emlékhely Petőfi Sándor tiszteletére Körmenden - fotók

Horváth József épületszobrász, kőfaragó mester készítette azt a Petőfi emlékművet, amelyet Körmenden, a Templom utca és a Mónus Illés utca kereszteződésénél, a Szent Erzsébet plébániatemplom szomszédságában állítottak fel.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A Petőfi Sándor emlékhelyet a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma támogatásával alakították ki. Az ünnepélyes átadón Bebes István, Körmend polgármestere mondott beszédet: -Azért jöttünk össze, hogy a magyar költészet napján emléket állítsunk Petőfi Sándornak, a nemzet költőjének, a forradalmárnak, a nemzeti hősnek, aki közérthetően, egyszerűen szólt mindenkihez, a nép nyelvét beemelte az irodalomba, és a versek külső formája helyett a gondolatot állította középpontba. Petőfinek kultusza van Magyarországon, de a határainkon túl is. Utcák, terek, középületek viselik nevét, ahogy Körmenden is. Ez a hely erősítse bennünk a nagy költő emlékét, éltesse bennünk Petőfi varázsát, hiszen mindenki talál benne valamit, mindenki tudja azt mondani, hogy a mi költőnk volt. Mindenki talál olyan verset vagy idézetet, amit a magáénak érez - fogalmazott.  

Az ünnepségen közreműködött Murai Balázs és Joó Csenger, mindketten Petőfi egy-egy versét szavalták el. A Körmendi Alapfokú Zene- és Táncművészeti Iskola néptánc tagozatának növendékei Csatadal címmel adtak elő egy koreográfiát, amelyet Tangl Balázsné tanított be. Felcsendült Szarka Gyula Petőfi dicsérete című zeneszáma is, amely a költőfejedelem születésének 200. évfordulója előtt tiszteleg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában