Elismerés

2023.05.16. 07:00

Magyar Kézműves Remek Körmendről: Csáky Zoltánné Ági sárközi bíborvég stólája nyerte az elismerő címet

Csáky Zoltánné Ági sárközi bíborvég stólájával elnyerte a Magyar Kézműves Remek elismerő címet.

Tóth Judit

Csáky Zoltánné három hónapig készítette a bíborvégstólát

Forrás: Unger Tamás

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara huszadik alkalommal írta ki idén a Magyar Kézműves Remek pályázatot, amelyre 93 terméket neveztek alkotók szerte az országból. A pályázat nem titkolt célja, hogy segítse a kézművesség pozíciójának megőrzését és erősítését, valamint a minőségi kézműves termékek piacon való megjelenését. A kétkörös zsűrizést követően 32 termék kapott Magyar Kézműves Remek elismerő címet, köztük Csáky Zoltánné Ági, aki sárközi bíborvég stólával nevezett a felhívásra.

- A stóla elkészítése három hónapot vett igénybe, az alapja selyem, a két végén a hímzés lenvászonra készült. Régen is így készítették annyi különbséggel, hogy hajdan csak a stóla egyik végén volt hímzés és csipke, én viszont mindkét végére elkészítettem. A stólát – vagy más néven tekerődzőt - azok a frissen férjhez ment asszonyok hordták, akiknek még nem született gyermekük – avatott be a részletekbe Ági, aki a díjnyertes darabhoz hasonló stólát kötött középső lánya, Júlia fejére az esküvőjén, a menyasszonytánc után.

Forrás: Unger Tamás

A sárközi bíborvég stóla végein arany színű csipke van, ez is jelzi, hogy Sárköz – mint néprajzi tájegység - mindig gazdag vidék volt. Ági stólája korábban a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság előtt is volt, akkor megkapta a Hagyományos mesterremek címet.

Vas vármegyéből ketten küldtek be munkát a Magyar Jereskedelmi és Iparkamara országos felhívására: Csáky Zoltánné Ágin kívül Albert Attila fazekasmester nevezett őrségi fazekas termékekkel. A magyarszombatfai mester a Magyar Kézműves Remek elismerésen túl Remekek Remeke címmel is büszkélkedhet, ezt mindössze nyolcan kapták meg az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában