Természet

2023.05.20. 11:45

Szétszóródik, mint a csillagok - A pitypang és az őz találkozása az Őrségben

Mindig várunk valamit. Az esőt, a napot, a tavaszt, a nyarat. Óvatosan kell bánni a szavakkal, de most talán már itt van. A tavasz. Nyomában a nyár. Őzek pitypangtengerben az Őrségben.

Tóth Róza

Fotó: Szendi Péter

"Kezed felé
Kezed, hajad felé
Kezed, hajad, szemed felé
Kezed, hajad, szemed, szoknyád felé
Mi kapkod így - hát mégse jut eszedbe?
Mi kapkod így - még mindig nem tudod?"

Karinthy Frigyes verséből való az idézet, a vers majdnem úgy működik, mint a népdalok. A pitypang és szél incselkedése. Virágom, virágom.

Fotó: Szendi Péter

A pitypang - libavirág, zsibavirág, legalább még harmincféleképpen lehet mondani - a gyerekkor maga. Vagy az élet. Előbb kerek, sárga, vidám, mint a nap. Aztán ezüstös holddá változik. Végül szétszóródik, mint a csillagok. És megint elölről. Erős gyökerű gyom - és csodanövény, gyógyító hatása van. Mikor - melyik. Forog kézen-közön egy mese, bizonyos Yeshua Paolo Gioiello jegyzi, a pitypang legendájáról. Ezek szerint a pitypang nehezen döntötte el, milyen szeretne lenni, a Teremtő pedig teljesítette minden vágyát: benne van az egész világ.

Fotó: Szendi Péter

Szabó Magda írja, hogy a szüleitől megkapta ajándékba - mondjuk Tihanyt. Legyen az övé, gyönyörködjön benne. Akinek nincs körülkerített kertje, megkaphatja az Őrséget örökbe - Szendi Péter felvételein. 

Tavasz van, pitypangcsillagok között szépséges őzek. Látható-érzékelhető: minden idegszálukkal, egész lényükkel élnek. Befogadják a tavaszt. 

Fotó: Szendi Péter
Fotó: Szendi Péter
Fotó: Szendi Péter

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában