Szezonindító

2023.05.15. 17:32

Testről és lélekről, bábról és színészről - A Kőszegi Várszínház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bemutatója

Ölbei Lívia

Forrás: Büki László/Kőszegi Várszínház

Koprodukciós bemutatóval jelentkezett a Kőszegi Várszínház: ez az esős vasárnap este pont jó volt arra, hogy marosvásárhelyi bábszínész szakos egyetemisták előadásában megnézzük a Szarvaskirályt – a testek és lelkek vándorlását.

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója régóta hisz az együttműködésben. A legújabb koprodukciós előadás a várszínház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem harmadéves bábszínész-hallgatóinak együttműködésében, pályázati támogatás révén  jött létre, vasárnap volt a bemutató a lovagteremben. A marosvásárhelyi kapcsolatnak pedig köze van ahhoz, hogy a várszínház évek óta gyümölcsöző (sikeres előadások, sőt népszerű erekfesztivál létrehozásában megmutatkozó) barátságot tart fönn a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal. De ha már emberi, szakmai kapcsolatok: Fűzfa Balázs irodalomtörténész,  egyetemi docens (ELTE SEK), a marosvásárhelyi egyetem vendégtanára a kőszegi bemutató után találkozik először személyesen azokkal a kedves tanítványaival, akiknek három éve Covid-időben tartott online-kurzust irodalomból.

A 12 éves kortól ajánlott Szarvaskirály bemutatója előtt Básthy Béla polgármester köszönti a lovagterem közönségét. Felnőttek és gyerekek kísérik figyelemmel a Szarvaskirály talányos és népszerű történetét, amelyet ezúttal a Heltai Jenő-változat nyomán Novák Ildikó, az előadás rendezője, a marosvásárhelyi egyetem tanára dolgozott át, alkalmazott bábszínpadra. A történet alkalmas arra, hogy a harmadéves (BA-végzős) bábszínész szakos egyetemisták megmutathassák, mi mindent tanultak. A commedia dell’ arte történetszervező szabadsága, vérbő nagyszájúsága és maszkjai mellett vajang-bábokkal, mozgatható paravánnal-lepellel (Deramo feleséget keres), árnyjáték bevetésével (Deramo átváltozik) kerekedik-bonyolódik a minimum háromrétegű történet. A báb alkalmas arra, hogy plasztikusan megjelenítse az igaz szerelmet kereső – intrika által szarvassá, aztán öregemberré változó – Deramo király történetének lényegét, a test és lélek évezredek óta kutatott kapcsolatát. Sőt: talán a bábszínház lényegéről is mond valamit: a test a báb, a lélek színész. „A diplomám lóg a levegőben” – mondja a varázslótanonc Brighella a nyitányban. Nyilván duplafenekű a megjegyzés: a marosvásárhelyi varázslótanoncok is vizsgáznak. A kőszegi tapsból ítélve jól. 

Szarvaskirály - a Kőszegi Várszínház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem előadása

Rendező, dramaturg: Novák Ildikó

Tervező: Tomos Tünde m.v.

Zeneszerző: András Zsolt - II. éves zenepedagógia szakos hallgató

Fény: Bakos Zoltán (Kőszegi Várszínház)

Játsszák: a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem harmadéves bábszínész szakos hallgatói

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában