Rába-zsilip

2023.05.09. 15:56

Üzenet a boldog Árkádiából - Kazinczy Ferenc is felkereste a titokzatos emlékkövet Körmenden - fotók

Kevesen tudnak róla, hogy Körmenden, a várkerti tó közelében van egy különleges alkotás. Az úgynevezett Gessner-emlékkő azért is híres, mert Kazinczy Ferenc is eljött Körmendre, hogy megnézze, merthogy nagy rajongója volt annak a Salomon Gessnernek, akinek tiszteletére a követ állították.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A Rába-zsilipnél, fák árnyékában, buja zöld növényzet borításában áll a Gessner-emlékkő. Kalauzunk Pintér György, a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum munkatársa, nélküle nem találnánk meg az alkotást, amelyet a Várkert 1780-as évekbeli átalakítása idején helyeztek el a park déli részén a korszakban divatos svájci költő, Salomon Gessner tiszteletére. -A rokokóból a szentimentalizmus felé hajló, a "boldog Árkádia" idealizált paraszti és pásztoréletét, és ezzel a táj és a természet szépségét hirdető Gessnernek jelentős hatása volt az akkori magyar irodalomra, így a 18-19. század fordulójának műveltségére is. 

Forrás: Szendi Péter

Verseit húsz nyelvre lefordították, magyarra nem kisebb költők, mint Csokonai és Kazinczy - ezt már Móricz Péter múzeumvezető, történésztől tudjuk meg. A körmendi emlékkő arra enged következtetni, hogy Batthyány Lajos herceg is levelezésben állt Gessnerrel. Vélhetően ennek nyomán készült el az emlékkő is, amelyet maga Kazinczy is felkeresett, sőt írt is róla. Az emlékkő - töredékes állapotban - ma is látható a körmendi Batthyány kastélyhoz tartozó kertben, a tó szomszédságában. Eldugott helyen van, de érdemes felkutatni, mert ez is egy szelet történelem.      

Forrás: Szendi Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában