Könyvbemutató

2023.06.10. 13:23

A szó elszáll, az írás megmarad? - Fűzfa Balázs új kötetének története az online térben kezdődött

Nem csodálkozunk, ha a Savaria University Press új kötettel jelentkezik. A 94. Ünnepi Könyvhét alkalmából mutatták be Fűzfa Balázs legújabb könyvét, amely Szemben a valósággal címmel címmel 24 előadást fog egybe - a magyar irodalomról. A szálak az online térbe vezetnek. A szó elszáll, az írás megmarad?

ÖL

Szemben a valósággal: a könyv bemutatója a BDK-ban. Dr. Baráthné Molnár Mónika, Fűzfa Balázs, Lutor Katalin

Fotó: Unger Tamás

Fűzfa Balázs 2021 tavaszától 2022 karácsonyáig 24 előadást tartott az online térben a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár szervezésében, a Facebookon streamelve - szinte váratlanul nagy érdeklődés mellett. Az érdeklődők akkor sem fogytak el, amikor a Covid-járvány alábbhagyott, szabadabbá vált a mozgás. 

Fűzfa Balázs és az új könyv
Fotó: Unger Tamás

Az előadó - aki leendő tanárokat tanító egyetemi oktatóként, tankönyvek szerzőjeként, kultuszteremtőként, kultuszépítőként nem vonul el a tudomány elefántcsonttornyába - most úgy döntött, az online sorozatban elhangzott előadásokból kötetet állít össze.  Így jelenhetett meg Süth Gabriella szerkesztésében, Trifusz Péter borítótervével, Garas Kálmán és Stekovics Gáspár fotóinak felhasználásával a Szemben a valósággal című kötet, amelynek merítése (az ábécérendet követve - Ady Endrétől Závada Pálig tart. Közben pedig: Katona József, Kertész Imre, Orbán Ottó, Spiró György, Vajda János, Weöres Sándor, hogy csak találomra válogassunk a nevek közül. Külön érdekes lehetett a folyamat, amelynek során a hangfelvételek elnyerték írott formájukat - a szerző az előszóban írja, hogy az előadások kétharmadát Anna lánya gépelte be. Aztán következett a mágikus és elengedhetetlen húzás - ezt maga Fűzfa Balázs végezte el -, aztán lehetett tovább javítani-szerkeszteni a szövegeket. 

A borítót Trifusz Péter tervezte
Fotó: Unger Tamás

A kézirat végére - ahogy az előszó mutatja - 2023. május 9-én került oda a pont. Szimbolikus a dátum: Ottlik Géza születésnapja. Ottlik sem hiányzik, nem is hiányozhat a kötetből. A Fűzfa-életmű egyik sarkalatos pontja az Ottlik-kutatás, az Ottlik-kultusz folytatása-megalapozása az Iskola a határon egészen konkrét iskolájának (iskolaépületének) beemelésével az irodalomba, az élményközpontú irodalomtanításba. 

A Szemben a valósággal bemutatóját a BDK-ban tartották, szintén nagy érdeklődés mellett. A kötet megjelenése pedig - az Esterházy révén Ottlikhoz is köthető "másolás-újrateremtés" gesztusának átértelmezése mellett, visszanyúlva talán a platóni dialógusokig  - talán a Gutenberg-galaxishoz való ragaszkodást is jelzi. Azt, hogy a szó elszáll, az írás megmarad. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában