Tárlat

2023.06.26. 20:00

A teremtő ember alkotó ereje - Míves körmendi kézművesek címmel nyílt kiállítás a Városi Kiállítóteremben

Tóth Judit

Forrás: Jámbori Tamás

A megnyitón Csáky Zoltánné, a Vas Megye Népművészetéért Egyesület elnöke gyújtott gyertyát az elhunyt mesterekért, majd Pálóczi Zsuzsanna, a Körmendi Kulturális Központ igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy a kiállított munkák hagyományaink előtt tisztelegnek, és egytől-egyig komoly értéket képviselnek, így az alkotókat muszáj név szerint felsorolni: Belencsák István, Belencsák Mihály, Boda Jánosné, Csáky Zoltánné, Dietz Ferenc, Gueth Lajos, Lakner Beáta, Molnár Éva, Molnár Tünde, Némethné Németh Margit, Sibinger Miklós és Solti Veronika munkáit lehet megtekinteni, mindenki más kézműves tevékenység művelője, így változatos a tárlat – mondta, majd így folytatta: vannak olyan kiállítóink, akik a családban apáról-fiúra örökítették a kézművességet, ilyenek az országosan is ismert Belencsák família tagjai, akik a késkészítés mesterei 1882 óta. De vannak olyanok is, akik különféle alkotó csoportokat vezetnek és igény szerint bárkinek megmutatják egy-egy kézműves technika - a nemezelés, varrás, hímzés, csipkeverés, gyöngyfűzés vagy szövés - fortélyait.

 

Korbacsics Tibor, a Béri Balogh Ádám táncegyüttes vezetője így fogalmazott a kiállítás megnyitóján: az Úr megteremtette az embert a maga képére és hasonlatosságára, ebből adódóan nyilvánvalóan az emberbe is kódolt teremtő, alkotó erőt.

- Minden egyes két kézzel létrehozott, megmunkált darab magán viseli a készítője keze nyomát és lelkének egy parányi morzsáját, nem hiába használják sokan a kézzel, lélekkel, szívvel, szeretettel jelzőket a mottójukban. Minden egyes kézműves művész, alkotó különleges teremtő erővel bír. A gyári gépsorokon készült termékekkel ellentétben alkotó energiát fektet minden egyes darabba, ettől lesz más a kisugárzás. Más megérinteni, viselni, a magadénak tudni, az otthonod részévé tenni, hiszen tudod és érzed, hogy többet kaptál egy szimpla tárgynál - mondta Korbacsics Tibor, majd hozzátette: Hála Istennek, a kiállítás bizonyítja, élő népművészetünk van. - Végezetül még annyit kívánok, hogy a kiállítók találják meg azt a lehetőséget, azt az összetartó erőt is, ami egymáshoz köti őket. És ami még fontos: tudjanak örökíteni, mint a régi családmodellben, apáról fiúra, anyáról leányra - zárta szavait.

A kiállítás a Körmendi Értékes Közösségek című projekt keretében valósult meg, a Nomád Művészeti Egyesület hathatós segítségével. A rendezésben a Körmendi Kulturális Központ munkatársai mellett Csáky Zoltán vállalt nagy szerepet.A tárlat július 9-ig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában