Bloomsday

2023.06.16. 16:27

Igen, akarom! - Díjátadó és pecsételés a 30. Bloomsdayen - fotók, videó

Óvári Gábor

Forrás: Cseh Gábor

James Joyce Fő téri szobránál gyűltek össze a „Joyce-barátok”, hogy együtt ünnepeljék a 30. szombathelyi Bloomsdayt, amely idén a szokásosnál is több és színesebb programmal várja az érdeklődőket. Az évek során kulturális fesztivállá fejlődött irodalmi esemény az ír szerző, James Joyce Ulysses című regénye köré épül. A mű főszereplője Leopold Bloom szombathelyi származású, aki a Fő tér 40. alatti épületben élt a századelőn. A két napos rendezvénysorozatot Horváth Soma alpolgármester nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Szombathely számára azért is nagy jelentőségű a Bloomsday, mert a szerző ezt a várost feltette a világirodalom legfelső polcára. A világ számos pontján ünneplik ezt a napot, Szombathely pedig ennek az irodalmi eseménynek a középpontjába került, amellett, hogy tovább erősítette az ír-magyar barátságot. 

Ronan Gargan, Írország budapesti nagykövete köszönetet mondott mindazoknak, akik létrehozták ezt a fesztivált, és – mint mondta – hálásak lehetünk James Joyce-nak, hogy lehetővé tette a kultúrák találkozását. A nagykövet a regény utolsó mondatát idézve elmondta: „Igen, akarom!” Ezek a legerőteljesebb szavak a világ minden nyelvén, ezek a szavak tették lehetővé, hogy Szombathely és Írország között erős kulturális kötelék jöhetett létre. A megnyitón átadták a Bloom-díjat is, amelyet idén két személynek ítéltek oda. Szegedi Joó Marianna, az Ír nagykövetség kulturális attaséja és Bonyhádi Károly grafikus-képzőművész vehette át a megtisztelő elismerést. A program követve a hagyományt, pecsételéssel folytatódott, a Fő tér kövére festették Leopold Bloom nevét. 

A folytatásban pedig a regény ihlette falfestmények leleplezése, szabadtéri kiállítás, és ünnepélyes sörcsapolás is várta a közönséget. A Rákóczi Ferenc utcai nagyszínpadon koncertek következnek, a Képtárban kerekasztal beszélgetés, az Írókéz Galériában Tóth Endre kiállításmegnyitó a Bloomsday pénteki programja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában