Előadás

2023.06.17. 19:09

Táncrészletekből állt össze a Mozaik – A szombathelyi Anette Balett évzáró előadásán jártunk - fotók

A 4–16 éves korosztályból kilenc csoport, összesen 116 növendék lépett színpadra szombaton a Művészeti Népfőiskola Őrvidék Házban az Anette Balett Tánc- és Mozgásművészeti Iskola évzáró gáláján.

Tóth Kata

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A táncosok a pandémia miatt 2019 óta nem tudtak bemutatkozni családjaik és a közönség előtt. Nagy izgalommal készültek Mozaik című előadásukra, amelyben ahogy egy mozaikkép apró kis darabkákból áll össze egésszé, a sok táncrészlet is úgy állt össze képpé. A Rosszul őrzött lány című darabból vett vidám jelenetben a nyitány után a baromfiudvar ébredő kiscsibéit a legkisebbek, a Petit csoport alakították. Őket a Relevé csoport követte, a 7-8 évesek. Fiatal, falusi lányokként, vidám hangulatú táncukkal csaltak mosolyt a nézők arcára. 

Majd a híres Fapapucs tánc következett, amit spicc-cipőre koreografálva láthattak a nézők. Az előadó Arabesque csoport lányai már hosszú évek óta balettoznak, viszont legtöbbjük csak decemberben húzott először spicc-cipőt a lábára. A következő műsorszám a Coppélia volt, Léo Delibes remekműve, a balett műfajának egyik klasszikusa. A darab csárdás zenéjére magyaros karaktertáncával a Port de Bras csoportot láthattuk. Őket követte az óvodás korosztály, a Demi csoport, akik babákként keltek életre. Utána Zsugonits Nóra bújt Coppélius legféltettebb remekműve, Coppélia baba szerepébe.

A Hattyúk tava, Csajkovszkij első balettje a nősülni kénytelen herceg és a hattyúvá varázsolt lány szerelmének viszontagsága az egyik legszebb orosz romantikus mese. Abban mások mellett a pici hattyúk szerepében a Balance-csoport (6-7 évesek) balettoztak. Csipkerózsika történetében a szeptemberben indult Passé csoport növendékei mint jótündérek léptek színpadra. Csajkovszkij Diótörőbalettjének koreográfiájában a Petit, a Balance, a Port de Bras és a Developpé csoport is szerepelt. A folytatásban Hamupipőke története elevenedett meg. A balett verzió zenéjét Szergej Prokofjev szerezte. 

Nyikolaj Rimszkij-Korszakov Seherezádéjának zenéje és az Anette balett táncosai az egzotikus keletre varázsolták a nézőket, akik végül a Szerenád című darabbal – George Balanchine koreográfiája – az újító XX. század Amerikájába csöppentek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában