Gasztrofesztivál

2023.07.20. 18:36

Hivatalosan is elstartolt a XV. Gyógy- Bor napok - Kihirdettek a város borát is - fotók

A város borának kihirdetésével hivatalosan is kezdetét vette a XV. Gyógy–Bor napok, Büki Gasztrofesztivál.

Polgár Patrícia

Forrás: Unger Tamás

Bár szerdán „nulladik napot” is tartottak, a fesztivál hivatalos megnyitóját csütörtök délutánra időzítették a szervezők. A fesztiválnyitón elsőként a büki művelődési központ Ablánc és Hanga csoportjainak közös produkcióját láthatta a közönség, akik somogyi üveges ugrós táncot, vasi kanásztáncot, vasi ugrós és frisscsárdást, bodrogközi lassú- és frisscsárdást és moldvai táncokat adtak elő, kísérő zenekaruk, a Dió Banda vajdaszentiványi dallamokat hozott a színpadra.

A nyitóprodukciót követően Bük polgármestere, Dr. Németh Sándor köszöntötte a megjelenteket, aki üdvözölte az új fesztiválhelyszínt, melynek kialakítását, mint mondta, egy évtizednyi tervezés előzött meg.

A fesztiválhoz kapcsolódó, múlt szerdán megtartott borverseny eredményeit is kihirdették a megnyitón. A borverseny levezető elnöke, Tóth Béla elmondta: a versenyen eddig soha nem látott számú tételt neveztek az indulók, 16 borászat 46 borával indult a versenyen, hét rozé, egy gyöngyöző fehér-, 26 fehérbor és 12 vörösbor indult a versenyen. Három kategóriában lehetett nevezni: a szakmai zsűri Bük Város Borát kereste, a fesztiválbort egy összevont társadalmi és média zsűri választotta ki, a Borbarát Hölgyek Bora kategóriában pedig a csepregi és kőszegi borbarát hölgyegyesületek tagjai kóstoltak anonim módon.

A hölgyek bora kategóriában a borbarát hölgyek egyesületeinek elnökei adták az első helyezettnek járó díjat, melyet idén a csepregi Répcementi Borpince érdemelt ki 2022-es chardonnayával. A társadalmi- és médiazsűri díját dr. Cziráki László, a Büki gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója és Zsolnai Balázs a szakmai zsűri elnöke adta át, a nyertes a balatonfüredi Gyukli Pince Gyuszekkó nevű 2022-es évjáratú irsai gyöngyözőbora lett. Bük város borának idén a csempeszkopácsi Mándli Borház 2022-es rajnai rizlingjét választották. Csak olyan borászatok nevezhettek, amelyek a fesztiválon részt is vesznek kiállítóként, így a tételeket bárki megkóstolhatja a rendezvény ideje alatt. A városi kategória győztes borából hatszáz 0,75 literes, városi címerrel ellátott palack készül.

A megnyitót követően a Hungest Hotel Bük mutatkozik be a gasztroszínpadon nyúlételével, aztán megkezdődnek a koncertek: fellép  a Zaporozsec, Dzsúdló, a Bagossy Brothers Company és Azahriah is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában