Érték

2023.07.01. 11:00

Levéltár: értékkirakat - Vasi kistelepülések mutatkoznak be havonta - fotók, videó

A Nemzeti Művelődési Intézet vasi igazgatósága havonta megújuló vitrinkiállítást indít a levéltár falán található vitrinekben. Vasi kistelepülések kapnak lehetőséget a bemutatkozásra és kulturális erőforrásaik megjelenítésére. Pénteken délután megnyílt az első: Peresznye, Horvátzsidány, Ólmod és Kiszsidány részvételével.

Merklin Tímea

Kevy Albert, a vasi értéktár elnöke mondott köszöntőt a pénteki megnyitón

Forrás: Cseh Gábor

– Az a célunk, hogy a 21. századi falusi létforma előnyeire és szépségeire ráirányítsuk a figyelmet – mondta előzetesen Éles Krisztina, az NMI vasi igazgatója. A falvak közösségei által berendezett „értékkirakatot” kulturális műsorral egybekötött megnyitón mutatják be és egy-egy hónapig tudják megtekinteni az érdeklődők. Informálódhatnak értékekről, közösségekről, gasztronómiáról, hagyományokról, turisztikai lehetőségekről. A programokat teljesen a falvak közösségei alakíthatják; fókuszba kerülnek a községek alkotói, helyi termék készítői is – a vármegye mind a hét járásából. 

Kevy Albert a Vas Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke az első értékkirakat létrejöttekor köszöntőjében hangsúlyozta a tegnapi megnyitón: – Szimbolikus, hogy itt a Belsikátorban, egy félreeső, kis hely vitrinjeiből nyitunk ablakot a világra, hogy – kitörve a globális egységesítés szorításából – közvetlenül rálássunk a minket közvetlenül körülvevő vasi csodákra. A tárlatsorozat életre hívása biztatás, hogy merjünk elég őszinték és bátrak lenni, hogy tanulunk a múltból, és a közösségi aktivitásokból, a hagyományokból kiemeljük, megmutatjuk az értékeinket. Az értékkirakat kiállítások egyben jelentik a kisebbségek, a határon innen és túli magyarság felé fordulást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában