Hetedszer

2023.07.07. 16:14

Mindenkinek a maga sárkánya - A héten zajlott a hetedik Jáki Művésztelep a műemlék templomnál - fotók

Július elején néhány napra mindig műteremmé változnak a helyi általános iskola helyiségei. Ezúttal már hetedik alkalommal alkotnak itt együtt a Jáki Művésztelep festői, grafikusai, szobrászai.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: © Cseh Gábor

A bő egy hét során a művészek jönnek-mennek, van, aki csak pár napot tud itt tölteni, mások végig maradnak, van, aki ezúttal csak kép küldésével veszi ki a részét. Laza közösség ez ilyen szempontból, egyébként viszont nagyon is hasonló habitusú, ahogy ők mondják, egyrezgésű emberek alkotják.

Hét évvel ezelőtt egy hatvani vállalkozó, Káli István és egy ugyancsak hatvani festőművész, Mátyássy Gábor gondolták ki, hogy jó lenne néhány alkotót a kivételes kisugárzású jáki templom bűvkörébe vonni, a műemlék ismertségét a kortárs művészet segítségével is növelni. Az ötlet bevált, a felkért művészek azóta is visszajárnak, szinte már otthon érzik magukat a vasi településen. Alkotásaik közös kiállítása pedig a fővárosban is bemutatkozott.

– A nyár folyamán a legtöbben számos művésztelepen megfordulunk – magyarázza Mátyássy Gábor, a közösség alapítója, művészeti vezetője. – Már kutatások is bizonyítják, hogy az autonóm képzőművészek alkotásaik közel háromnegyedét ilyen közegben hozzák létre. sokunk pedagógusként dolgozik,  év közben kevesebb a nyugodt alkotásra szánható időnk. Itt a hétköznapokból kiszakadva, nyugalomban, alkotó közösségben, egymás munkásságából is tanulva nagyobb intenzitással tudunk dolgozni. Ehhez Jákon a műemlék templom inspiráló közelsége is társul. Külön örülünk a restaurálásnak, így folyamatosan szabad bejárásunk van a templomba, most épp a kőrestaurátorokkal van alkalmunk beszélgetni.

A művésztelep az idén is a közösség tagjai által beküldött anyag kiállításával indult. Az itt készült, illetve megkezdett és otthon befejezett alkotásokat majd szeptemberben, a második kiállításon mutatják be. Az idei évben – persze nem kötelező jelleggel – a műemlék templom patrónusa, Szent György a téma. Ottjártunkkor meggyőződhettünk róla, hogy, míg egyesek fantáziáját kevésbé mozgatta meg az ötlet, mások ihletetten álmodták meg a maguk sárkányát.

Így például Sárosi Mátyás, aki Kézdivásárhelyről érkezve nemzetközivé tette az alkalmat. Az anyagokkal kísérletezett, akril tussal dolgozott a sárkányán, középkori ábrázolások alapján, mégis modern megközelítéssel. A kígyószerű szörnnyel viaskodó Szent György mögött természetesen felsejlik a templom és a kápolna. Az egri Bugyi István, aki a kezdetektől itt van, linómetszéssel és rézkarccal fiktív tájképeken dolgozott, de megmutatta az ő vicsorgó sárkány terveit is. A szolnoki Oláh Csenge hozzá hasonlóan linómetszeteket tervezett, az aprólékos és a nyugalmasabb felületek kialakításával játszott. Az ő Szent György-elképzelése könnyedebb, példakép inkább, mint fenegyerek, Süsüre hajazó sárkánya árnyékában egy plüssfigura is feltűnik. Maldrik Gábor aprólékos munkával készülő sodronyzománc képei között is lesz sárkány, már láthattuk a kontúrját vörösrézből kivágva. A művészeti vezető a templomban lefotózott jeleket, oszlopfőket álmodta vászonra, Orbán György pedig többek között egy közeli górét választott témának, amelyen az elburjánzó növényzet visszahabzsolja a fát. Úgy fogalmazott: őt is a templom csábította ide Salgótarjánból, nyolcszáz év mégiscsak megérinti az embert. Dán Alexandra egyetemi gyakorlatát töltötte a művésztelepen, őt a templombelső ragadta meg.

A képzőművészek ellátásáról részben továbbra is az ötetgazda szponzor gondoskodik, aki időközben számos segítőt talált ehhez maga mellé. A fővédnökök dr. Székely János megyéspüspök és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a szponzorok közé a helyi önkormányzaton kívül számos vállalkozó és magánszemély is felsorakozott. Így a mecénások, az egyház és az önkormányzat hármasa tartja biztos alapokon a művésztelepet. Mátyássy Gábor elmondta: már komoly gyűjtemény alakul az évek során itt készült munkákból, aki pedig támogatja a munkavégzésüket, köszönetképpen egy-egy alkotást kap.

Az épületben a művészteleppel párhuzamosan felső tagozatos diákok alkotótábora is zajlott Takács Gábor rajztanár keze alatt. Gipszálarcot készítettek, pólót festettek, bőröztek, korongoztak. A művésztelep alkotói közül minden délelőtt más ment át hozzájuk, hogy mesterségének fortélyaival, anyagaival megismertesse őket.

A művésztelep időszakát kísérőrendezvények: templomi koncert és közösségi programok is színesítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában