Hagyomány

2023.08.04. 17:49

Puskalövések esőben a Kőszegi Ostromnapok nyitányaként - fotók

Tizenhat éve már, hogy több napos hadijátékkal és kísérőprogramokkal emlékeznek a kőszegiek a város nagy próbatételére, az 1532. évi török ostromra. Az idén is puskalövéssel vette kezdetét az Ostromhétvége.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

A hagyomány szerint az idén is jelképes időpontban, pontosan 15.32-kor dördültek el a XVI. Kőszegi Ostromnapokat megnyitó puskalövések a Hősök tornyából, megidézve ezzel, hogy 1532. augusztus 5-én kezdte meg I. Szulejmán hadserege Kőszeg várának ostromát. „Puskát az pofádhoz! Serpenyőt nyiss! Isten nevében adj tüzet!” A Kőszegi Ostromnapok Egyesület hagyományőrzői kiáltották a vezényszavakat és lőttek a toronyból minden égtáj felé, így fogadva az óriási túlerővel érkező török sereget. 

A hol nekieredő, hol pedig megálló esőben katonai táborok épültek a Jurisics-várnál és a várparkban, kirakodóvásár nyílt, majd18 órakor ostromállapotot hirdettek a Tábornokház loggiájából. Este mások mellett látványos török tüzes támadást és a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes tűztáncát ígérte a programsor – a szervezők még délután is úgy számoltak, hogy csak éjjel érkezik a nagy zuhé, és nem tesz majd keresztbe a műsoroknak. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában