Cicelle

2023.08.14. 19:21

Új, képes kiadvány az Aranyháromszögről

Nagy érdeklődés mellett mutatták be a Cicelle Aranyháromszög – Rábatöttös–Rum–Zsennye című új kiadványt Rábatöttös művelődési házában.

Tömböly Ágnes

V. Németh Zsolt beszélt a kiadványról

Forrás: Novák Roland

Rumból és Zsennyéről is érkeztek a múlt pénteki bemutatóra a rábatöttösi faluházba. Több mint 30 éve hasonló kiadvány nem jelent meg Rábatöttösről, ezért is örültek a lehetőségnek, hogy a környező településekkel együtt reflektorfénybe kerül a falu – mondta el kérdésünkre Annár István polgármester. Hungarikumpályázat teremtette meg az anyagi fedezetet a húszoldalas kiadvány elkészítéséhez, amely Rum, Zsennye, Rábatöttös kulturális és épített értékeit mutatja be. A polgármesteri köszöntő után V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője méltatta a kiadványt. 

A Sennyey, a Rumi, a Bezerédj és a Békássy család története mellett a környék természeti és történeti földrajzáról is olvasható áttekintés. A négy településen (Gutaháza és Rábatöttös idővel egyesült) gazdag hagyaték maradt: a zsennyei arany karperecektől a rumi kelyhen át a családok levéltáráig. De mindenekelőtt az épített örökség, így a zsennyei kastély és a cicellei templom került központba a kiadványban – tudtuk meg dr. Zágorhidi-Czigány Balázstól, a kötet szerkesztőjétől. 

A képekkel gazdagon illusztrált füzet technikai szerkesztését Mayer László, a kiadvány grafikai munkáit Németh József végezte. Rum és Zsennye polgármestere, Beni Ferenc és Keresztesné Szilvágyi Hajnalka, a Cicelle Aranyháromszög Művészeti és Kulturális Társaság elnöke, Markó Péter és Horváth István, Rum plébánosa szintén megjelent az ünnepi alkalmon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában