Közhírré tétetik

2023.09.29. 19:46

A vasi értékkirakatban a falu, aminek Novák Dezső olimpiai labdarúgó a díszpolgára - otók

Közhírré tétetik címmel hirdetett programsort a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Vas Vármegyei Igazgatósága idén. Pénteken délután újabb értékkirakat nyílt ki a szombathelyi Belsikátornál: egy hónapig Nagykölked mutatkozik be.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

A Nagykölked melletti erdő kitűnő vargányázó hely, ám helyi értékekben is dúskál a település - derült ki Nagy Gábor, a Vas Vármegyei Közgyűlés bizottsági elnökének köszöntőjéből. Szólt a falu díszpolgáráról, Novák Dezső kétszeres olimpiai labdarúgó bajnokról is. Ha ottjárunk, elkerülni se tudjuk a lenyűgöző római katolikus templomot, ami 1896-ban Szent Miklós tiszteletére épült. Nagy Gábor kiemelte a szakköri tevékenységet is, ami lehetőséget teremt a beszélgetésekre, összejövetelekre. 
Nagykölked története 800 évre nyúlik vissza - hívta fel a figyelmet Francsics Zoltán polgármester, majd beszélt a Zarka, Hettyey, Péchy családokról is, amelyek tagjai öregbítették a falu hírnevét. Ő is emlékezett Novák Dezsőre, akit 15 évvel ezelőtt díszpolgárrá avattak, személyében egy végtelenül szerény embert ismerhettek meg. 

Nagykölkeden született Péchy Imre kartográfus, aki a kis vasi faluból Párizsig jutott, ahol Academie Nationale tagjává választotta. Az első magyarországi domborművű térképek elkészítése is az ő nevéhez fűződnek, azokat az ELTE Természetföldrajzi Tanszékének gyűjteményében máig őrzik.  

Közhírré tétetik: a következő egy hónapban Nagykölked értékei tekinthetők meg a Belsikátornál lévő kirakatokban. Éles Krisztina, az NMI Vas Vármegyei Igazgatóságának igazgatója köszöntőjében pedig reményének adott hangot: 215 alkalommal kinyílik a szombathelyi Belsikátornál az értékkirakat, hogy ott a Szombathelyen kívüli vasi települések bemutatkozhassanak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában