Még nem késő!

2023.09.29. 18:48

Földrengés az ELTE SEK-en - Benéztünk a Kutatók éjszakája programsorba - fotók

Földrengést és vulkánkitörést is bemutatnak az ELTE Savaria Egyetemi Központ (ELTE SEK) Földrajz tanszékén a Kutatók éjszakáján. Péntek este 11 óráig több, mint negyven programot kínálnak.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

- Ezen az éjszakán valamennyi tudományterületet, ami megtalálható a szombathelyi egyetemi központban, bemutatjuk valamilyen szinten. Minden évben a legérdekesebbek a természettudományi kísérletek, ezek a legnépszerűbbek – tájékoztatott Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa. A Kutatók éjszakája alkalmából pénteken is kitelepültek a duális képzésben elérhető gépészmérnök szak vállalatai, valamint a pszichológia szakosok is. 

A sportprogramok sem hiányozhatnak

A bölcsészek fotólabor-bemutatóval és előadásokkal készültek, a sportcsarnokban és futófolyosón pedig a Sporttudományi Intézet hallgatói, tanárai várták érdekes programokkal az érdeklődőket. Ottjártunkkor éppen a körmendi Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola egyik ötödikes osztályának tagjait tette próbára Kívés István, az ELTE SEK Testnevelési és Sportközpontjának vezetője.

Lenkai Nórától megtudtuk, a program nem titkolt célja, hogy megmutassák kínálatukat és már fiatal korban megszólítsák a diákokat, megismertessék őket azokkal a tudományterületekkel, melyeket később akár életpályájuknak választhatnak.

Vulkánkitörés és földrengés a földrajz tanszéken 

A földrajz tanszéken szódabikarbónát és piros ételfestéket helyeztek el egy megalkotott vulkán alján, amire ecetet öntöttek, így mutatták be a vulkánkitörést. Egy másik teremben pedig a földrengést imitálták ugrással, asztalra csapással. - Lehet méréseket, kísérleteket csinálni, logikai játékokban részt venni – mondta el dr. Lenner Tibor, az ELTE SEK Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatója, hozzátéve: az eseményre az egész régióból érkeznek látogatók, átlagosan mintegy nyolcszázan szoktak ilyenkor megfordulni náluk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában