Tematikus elrendezés

2023.09.22. 18:08

Geszler-tárlat a Szombathelyi Képtárban: Dráma a kertben - fotók

Dráma a kertben címmel nyílt kiállítása a Kossuth- és Munkácsy-díjas Geszler Mária Garzuly keramikusművésznek pénteken a Szombathelyi Képtárban.

Merklin Tímea

Fotó: © Cseh Gábor

Az alkotó közel félszáz művet ajándékozott a képtárnak, amelynek már volt is saját Geszler-gyűjteménye, és több művet kölcsönzött a kiállításra a keramikusművész lánya, aki férjével haza is érkezett a megnyitóra Németországból. Cebula Anna igazgatótól megtudtuk: Geszler Mária Garzuly ötödször állít ki itt (1989, 1998, 2011, 2017, 2023) az intézmény fennállásának 38 éve alatt.  

A tárlat tematikusan mutatja be a műveket, köztük olyanokat, amiket a víz vagy a zene világa ihlettek: hullámok, hangok találtak formákat a művész keze alatt. De a művész az ipari tájat is képes finom költészetté avatni, és belegyúrja az anyagba létünk törékeny titkait. Jellegzetes motívum, hogy az emberi test olyan, mint egy hangszer (és a hasonlat fordítva is él). 

A rendezvényen köszöntőt mondott Csapláros Andrea múzeumigazgató, Dr. Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára és Horváth Soma alpolgármester. Megnyitotta: Szipőcs Krisztina művészettörténész, a Ludwig Múzeum szakmai igazgatóhelyettese. A kiállítás kurátora Strohner Márton tervezőművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában