Családi évnyitó

2023.09.10. 20:03

Szombathelyi Hang-tér-kép: bábosok, táncosok, manók, gyöngybetűk - és könyvek a fán

Ezúttal a szökőkúttal szemben állították föl a színpadot, úgyhogy nem sütött szembe nap - vonzó programokban tobzódó, igazi nyári minifesztivállá lépett elő a Mesebolt Bábszínház - és partnerei - szokásos családi évnyitója vasárnap délután a szombathelyi Fő téren.

Ölbei Lívia

Kovács Bálint a Mesebolt társulatának tagja - a derűjével a bábszínház "kabalafigurája" is lehetne

Fotó: Szendi Péter

A biztonság kedvéért most is azzal zárult a programismertető, hogy rossz időben az esemény elmarad - de ettől most nem kellett tartani. Tiszta erőből nyár fogadta a családi évnyitó népes közönségét a Fő téren. A lombok zsinórpadlása alá fölállított színpadon a házigazda Mesebolt Bábszínház A kisgömböc című saját előadásával indít. A fiatal író szerepében (szerepátvétel nyomán) Kovács Bálintot láthatja a közönség.  Bálint régóta a Mesebolt társulatának tagja, de akár a bábszínház kabalafigurája is lehetne. Derűjével, kedvességével, pontosságával és "sokfunkciós", gazdag színészetével minden jó megvan benne, ami a Meseboltot jellemzi. 

A kézművesasztalnál balra Gulyás Klein Andrea, a Mesebolt munkatársa - ezúttal a manómanufaktúra képviseletében
Fotó: Szendi Péter

A kisgömböc után a Dr. Pesovár Ernő AMI ifjú táncosai lépnek föl a térköveken, fokozva a ragyogást. A kézművesasztaloknál is nagy az élet vasárnap délután. A manómanufaktúrában például ki-ki elkészítheti a saját manóját - miközben a Meseboltban már készül az évad első új bemutatója, a Manógyár - Lázár Ervin meséjéből. Egy másik asztalnál betűgyöngyökből-gyöngybetűkből készülnek nyakláncok Kolozsi Angéla és Varga Bori - a Mesebolt színészei - instruálásával. Az évadban mutatja be a bábszínház az ABC-t is - animációs játék Bartók-zenére -, nem lehet elég korán elkezdeni a hangolódást. Melissza a saját nevének betűit készül összefűzni: kezében az M-gyöngy, koncentrál. 

A Dr. Pesovár Ernő AMI ifjú táncosai is fölléptek
Fotó: Szendi Péter

Prikazovics Ferenc igazgatóhelyettes ezúttal is vállalta a műsorközlő szerepét, Trifusz Ádám hol itt, hol ott tűnik föl - nélkülözhetetlen. Kovács Géza igazgató a Mesebolt-stand mögött minden kérdésre válaszol. Óvodásbérlet, iskolásbérlet, matinék - sőt: Fogadj örökbe egy előadást!

A Csalóka Péter a zalaegerszegi Griff Bábszínházból érkezett Szombathelyre. Weöres Sándornak se lenne ellenére a paravános vásári játék
Fotó: Trifusz Ádám

A Griff-vendégjáték után a LORIGO táncosai adnak műsort - táncol a szökőkűt is -, aztán újra a Mesebolt lép színre: A hazudós egérrel. Kitelepült partnerként a Berzsenyi Dániel Könyvtár is. Egy Fő téri fán könyv-gyümölcsök érnek. Ott himbálózik Lane Smith Ez egy könyv című sikerkötete is. Igen: ez egy könyv. Nem telefon, nem tablet. 

Ez egy szökőkút. Ez egy könyv. Egy egy kézművesasztal. Ez egy manó. Ez egy bábszínház. A szombathelyi Mesebolt.

Ragyogás. Ők is a Dr. Pesovár Ernő AMI néptáncosai
Fotó: Szendi Péter

 

Hang-tér-kép - színpadi produkciók:
- Mesebolt Bábszínház: A kisgömböc
- Griff Bábszínház: Csalóka Péter
- Mesebolt Bábszínház: A hazudós egér
- Dr. Pesovár Ernő AMI - néptáncbemutató és táncház
- LORIGO - táncbemutató

Egyéb programok:
- kézműves foglalkozások (AGORA, a Dr. Pesovár AMI, Berzsenyi Dániel Könyvtár, Mesebolt Bábszínház)
- papírszínház, lombkönyvtár (Berzsenyi Dániel Könyvtár)
- tájékoztatás az intézmények 2023/24-as tanévre tervezett kínálatáról

A Mesebolt partnerei:
AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft.
Dr. Pesovár Ernő Alapfokú Művészeti Iskola
LORIGO
Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár
Művészeti Népfőiskola Őrvidék Ház Kft.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában