Kiállítás

2023.10.13. 18:41

A legújabbak Ferkovicstól - Tájképek és emberábrázolások

Ferkovics József grafikus- és festőművész kiállítása nyílt pénteken délután a Kilences Kávézóban. Az alkalomra legújabb képeiből válogattak tájképeket és emberábrázolásokat. A megnyitón zongorán közreműködött S. Hollósy Kornél.

Merklin Tímea

Forrás: Szendi Péter

Ferkovics József nem járt minden tájon, amit lefest: Marokkó itt látható szűk sikátorai a baràtja fotói alapjàn készültek, mert kihívásnak érezte a fények és árnyékok kifinomult játékát. Megtudtuk: Marokkóban azért festik kékre a falakat, hogy a legyek ne szálljanak rá, mint a fehérre. 

Az alkotó Vas vármegyében utazik sokat, kisebb utakat keres, hogy könnyen megálljon, ha tetszetőset lát, gyönyörködik, alkalmanként leül festeni, ha siet, fényképeket készít későbbi alapanyagnak.

A PIXELES KÉPEK A schulten-féle iskola hagyományait követik, amely kis négyzetekből építkezik, Nyugat-Európában nagy divat, és egyben színterápia. Így làtnak a méhek is, alkalmazzák a humánterápiàban: nyugtatja, gyógyítja a szemet, kis mértékben javítja a látást.

A portréknak története van. Az egyik egy herényi alkotótáborban született, ahol európai és magyar költők voltak a téma, és FJ t Villon verse, A kalózok szeretője fogta meg. A smaragdgyűrűs hölgy képéhez modellt állt a barátnő barátnője, nő, Mónika. De itt van Szindbád, az öreg hajós, a vén tengerész és a vértanúhalált szenvedett evangelisták közül kettő, Bertalan és Fülöp, egyiket rablók elevenen nyúzták meg, másikat lefejezték.

A tárlatot Sohajda Zsuzsa programszervező nyitotta meg, aki a 2010es évek elején Ferkovics Józsefhez járt rajzszakkörbe.kiemelte: okt 13. Van, péntek, az ősz közepe előjönnek a gazdag színek, amit FJ nél is làthatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában