Zene és mese

2023.10.02. 14:38

Kodály és A kis gömböc – A zene világnapja és a népmese napja a vépi Hatos-iskolában - fotók

Az idén is egy napon ünnepelte a népmese napját és a zene világnapját a Hatos Ferenc Általános Iskola és AMI. A klasszikus zenétől a népköltészeten, népdalon át a könnyű zenéig vitte a hétfői műsor a diákokat.

Tóth Katalin

Fotó: Szendi Péter

Fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása és „a zene az kell” – így gondolják ezt a Hatos-iskolában is évek óta. A bevezetőben Kodály Zoltán Háry János szvitjének intermezzo tételét hallgatták meg a gyerekek, pedagógusok. Utána Boda Borbála, a Széchenyi István Egyetem zongora előadóművész szakos hallgatója játszotta Bartók Béla Gyermekeknek című ciklusának négy népdalfeldolgozását. 

Majd népzene, néptánc, népköltészet következett: az 5. osztályos Csörgő Anna vasi népdalcsokrot énekelt; a 4. osztályos Turai Zalán pedig vasi néptáncokat mutatott be. A kis gömböc vidám történetét Ágoston Andrea igazgatóhelyettese mesélte el nagy átéléssel. A meséről készült rajzokból az aulában lévő paravánokon látható összeállítás. Az iskola Trilla Énekegyüttese a 4/a osztályos tanulókkal együtt Kodály Zoltán Angyalkert című művéből az Ég a gyertya..., Hogy a kakas.., Hol jártál báránykám? kétszólamú gyermekdalokat szólaltatta meg. A dalokhoz fűződő gyermekjátékot a 3/A osztályosok mutatták be. A Valahol Európában musical A zene az kell című dalát pedig közösen énekelte mindenki – zongorán kísért Bodáné Szabó Andrea.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában