Hétvége

2023.10.22. 15:14

Kodály Zoltán szombathelyi rokonsága

Orbán Róbert

Forrás: Orbán Róbert

Kodály Zoltán apai nagyanyja, Kodál Nándorné 1901-ben Szombathelyen halt meg. Nincs tévedés, a család eredetileg valóban Kodálként írta a nevét. Nem itt látta meg a napvilágot, miután megözvegyült, költözött a városba. Lányával, Jalovetzky Vilmosné Kodál Matilddal (Kodály Zoltán nagynénjével), illetve annak családjával az Óperint utca 16/a szám alatt lakott. Az épület a Wälder-ház szomszédságában volt, már nincs meg, a helyén egy újabb ház áll. 

Kodálné, lánykori nevén Magdalena Hell, Csehországban született, s valószínűleg az anyanyelve is cseh volt. Onnan származott a férje, Ferdinand Kodal is. (A Ferdinand névből Magyarországon később Nándor lett.) Ifjú korukban Brünnben (Brno) éltek, ott születtek, s haltak meg nagyobb gyerekeik is. A családi legenda szerint – így tudta Kodály Zoltán – az ősök között Flandriából származó takácsok is voltak. Erre vonatkozóan azonban nincsenek dokumentumokkal alátámasztható adatok, valószínűleg néhány generációval korábban lehetett. A brünni kapcsolat még az 1870-es – 80-as években is élt, aztán lassan elhalványult. A Kodal / Kodály család története nem teljesen egyedi. A Monarchia idején Csehország területéről sokan kerültek Magyarországra, akik aztán itt telepedtek le, s egy idő után magyarrá váltak.

A cseh nagyszülők természetesen beszéltek németül is, egyrészt azért, mert Brünn akkor még kétnyelvű város, másrészt azért, mert Ferdinand Kodal a monarchia hivatásos katonája volt. A házaspár 1850 körül költözött Pestre, majd később a következő állomásra, Győrbe kerültek. Ferdinand 1873-ban ott halt meg. Magyarországon született gyermekeik közül ketten apácák lettek, s azzal együtt a pedagógusi hivatást választották. Vilma (szerzetesi nevén: Xavéria) az orsolyiták győri iskolájának volt az igazgatónője, Emília (szerzetesi nevén: Ferdinanda) pedig ott tanított. Frigyes vasutasnak állt, Matild és Júlia pedig vasúti alkalmazottakhoz mentek feleségül. 

Vasutasnak lenni, akkor biztos megélhetést jelentett, de ez a foglalkozás akkor még gyakori költözéssel járt együtt. Ebből következett, Kodály Frigyes fia, Zoltán 1882-ben Kecskeméten született, de a következő évben Szobra költöztek. Mikor elemi iskolás lett, Galánta volt a lakhelyük, a gimnáziumot pedig már Nagyszombaton végezte. Diákként többször is felkereste Szombathelyen élő nagyanyát és keresztszüleit. Volt, hogy több napot töltött náluk, s egy későbbi visszaemlékezése szerint az is előfordult, hogy gyalog ment el megnézni a jáki templomot.

A Kodály és a Jalovetzky családok összetett rokoni kapcsolatban álltak egymással. Jalovetzky Vilmosnak Kodál Matild volt a házastársa, húgának, Paulinának pedig Kodály Frigyes (Kodály Zoltán édesapja). Vilmos vasúti ellenőrként került Szombathelyre, neve a korabeli sajtóban érdekvédelmi megbízottként is fel – felbukkan. Öt gyermeket neveltek, akik iskolai tanulmányaikat még itt, nálunk kezdték el, vagy folytatták. Az egyikük, Jalovetzky Vilma, aki Szombathelyen a „leánypolgáriba” járt, jelentősebb karriert futott be. Zenetanár és énekművész lett, Kodály Zoltán is tanította. Önálló dalestjeinek jelentős sikere volt, külföldön is fellépett.  A család valamikor 1905 után Pestre költözött, így az ifjú Kodály szombathelyi rokonlátogatásai is véget értek. Később már mint zenetudós és zeneszerző tért vissza többször is a városba.

Ferdinand Kodalt és Magdalena Hellt tekinthetjük a magyarországi Kodály família megalapítóinak. Amikor Magdalena meghalt, a nevét már Hell Magdolnaként jegyezték be a halotti anyakönyvbe. Itt temették el, a lelki üdvéért a ferenceseknél és Győrben az orsolyiták templomában mondtak szentmisét.

Maga Kodály Zoltán tartósan sohasem lakott Szombathelyen, de volt egy időszak, amikor nagyon közeli rokonai éltek itt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában