Ünnep

2023.11.05. 17:30

Libacomb és kacsatánc - A Vasi Skanzenben Márton-vásár, Vépen Márton-napi mulatság volt hétvégén

A szombathelyi Szent Márton-napi országos vásárt szombaton nap sütötte, vasárnap délelőtt eső is verte a Vasi Skanzenben, ahol libacombot, libaburgert sütöttek. Hazánk minden részéből érkeztek árusok a kétnapos programra. Vépen a Nefelejcs Nyugdíjas Klub Márton-napi mulatságot szervezett szombatra, itt libának öltöztek, de kacsatáncot jártak, és kacsacombot vacsoráztak.

Vaol.hu

Forrás: Unger Tamás

A skanzenbeli programhoz szombaton még kegyes volt az időjárás, a ragyogó napsütésben lehetett bejárni a vásárt. A gyerekes családok legtöbbje az állatok udvarát célozta meg, a szamár nyugalommal tűrte a kíváncsiskodókat. A nyuszi-simogató és a lovaglás nagy népszerűségnek örvendett. A Libás udvarban kézműves foglalkozást vezettek az Aranykorúak Sport Egyesület hölgy tagjai. Az Aranyfakanál főzőversenyre három csapat nevezett: a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület székelykáposztát főzött, a Szombathelyi Határőr Nyugdíjasok Egyesülete alföldi töltött káposztát készített, az Aranykorúak Sport Egyesületénél pedig palócleves volt a kondérban. Számos kulturális program közül lehetett választani: Nizsai Dániel Pulcinella éneke című bábelőadását követően Szombathely Város Koncert Fúvószenekara adott kiskoncertet. Peltzer Géza Géza műsora után bordalok csendültek fel a Vasi Népdalstúdió Boróka és Félnótás együtteseinek előadásában. A borkóstolót Szommer Ildikó vezette, majd a Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület bemutatója és a Makám Bogárbál című produkciója következett. A 10 éves KALÁSZ szakköreinek kiállítását a Szalafői pajtában nyitották meg, örömtánc volt a Szima-malomnál, majd lampionos felvonulás zárta a szombati napot.

Forrás: Unger Tamás

Libaburgert is kínáltak

Vasárnap eső áztatta a rendezvényt, de ez sem riasztotta el az aznapi vásárlátogatókat, kora délutánra felszakadozott a felhőzet, kibújt a nap. Sült liba illata szállt, hogy csábítson az ízletes alkalmi fogásra: a comb körettel 5490 forintba került, a libaburger „csak”

3990 forintba. Szép számmal részt vettek Gryllus Vilmos gyerekkoncertjén. Zenélt a Háklár Banda, a Szima-malom előtt körtáncot lejtettek, bent pedig kézműves foglalkozás volt. Doktor Zsuzsanna gyöngyszövést, Sziklai Luca mézeskalács-díszítés tanított, a KALÁSZ egyesület szervezésében a höveji csipkehímzést gyakorolhattuk. Kmellár Viktória tárlatvezetést tartott, az őszi-téli faápolásról Drimmer Márton beszélt. Koncertezett a Cimbali Trió és a Sárarany Zenekar. A vásárt a Vasi Legényczéh és a Szőkös Néptáncegyüttes műsora zárta.

Forrás: Unger Tamás

Libának öltöztek, kacsát vacsoráztak

Vépen a Nefelejcs Nyugdíjas Klub a művelődési házban rendezte meg a Márton-napi mulatságot: több mint kilencvenen ültek a hosszú asztaloknál. A vacsora után libás műsor nevettette meg a vendégeket. Bár a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, a nyugdíjas klubosok hagyományosan kacsát fogyasztanak ilyentájt az összejöveteleiken. Az idén is nagy tepsikben sült a száz comb, mellé párolt lila káposzta és hagymás burgonya volt a köret. A „Nefi” színpadra termett magjának nem kell a szomszédba menni, ha humorról van szó. Most hízott libának öltöztek, a pásztorral az élükön úgy lármáztak: énekeltek, táncoltak, kacsatáncot jártak. A présházba tévedt két gúnárt, Gáspárt és Gedeont alig tudták kicsalogatni, miután felfalták az összes cefrét. 22 órakor a tombolán egy ajándékkosár volt a fődíj. A mulatságon Horváth Máté szolgáltatta a zenét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában