Kiállítás

2023.11.05. 09:00

Tornay Endre András szobrász emlékkiállítása Szombathelyen

A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Vasvári Békeház Képzőművészeti Gyűjteménye közösen mutatja be Tornay Endre András Munkácsy-díjas szobrászművész emlékkiállítását Szombathelyen, a Berzsenyi könyvtárban.

Vaol.hu

Forrás: VN/archív

Fotó: Unger Tamás

A megnyitó november 10-én 17 órakor lesz; köszöntőt mond Sejber Mihály szobrászművész, Vasvár város alpolgármestere, tárlatot megnyitja Prof. Dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész. Tornay Endre András (Zetelaka, 1949. július 21. – Kőszeg, 2008. április 7.) magyar szobrász- és éremművész. 1972-ben diplomázott a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán. 1976-tól haláláig Magyarországon élt és alkotott. Először Balassagyarmaton, majd 1982-től Kőszegen telepedett le. 

Elsősorban fából dolgozott, de alkotásai anyagául időnként a követ vagy bronzot választotta. Munkáira jellemző az elvont formavilág, ami kezdetben erősen redukált plasztikákban fogalmazódott meg. Később szimbólumrendszere bővült, áttételesebbé vált, de mindvégig felfedezhető a mélyen a népművészetben gyökerező szemléletmódja. Ugyanakkor, művei a legújabb szobrászati és éremművészeti tendenciákba simuló korszerű, progresszív alkotások. Hosszan tartó súlyos betegség következtében, viszonylag fiatalon hunyt el. Ennek ellenére jelentős életművet hagyott hátra. A tárlat megtekinthető 2023. december 2-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában