Évforduló

2023.11.05. 17:13

Turnén a magyar nép krónikája - a szombathelyi BDK kapta a 279. példányt a fakszimile kiadásból

Az idén 550 éves az első, Magyarországon nyomtatott könyv, a Budai krónika, amelynek fakszimile kiadását Szombathelyen is bemutatták. A Berzsenyi Dániel Könyvtár kapta meg ajándékba a 279. példányt - az ötszázötvenből.

Vaol.hu

Forrás: Szendi Péter

Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchényi Könyvtár művelődéstörténésze mutatta be a kötetet: -Ez egy hasonmás kiadás, a kollégáim úgy készítették el a könyvet, ahogyan azt 1473-ban Hess András kinyomtatta. Megegyezik a formátum, a lap vastagsága, és természetesen 550 példányban nyomtatták ki. Az első nyomtatványok a 15. századi Európában általában vallásos tárgyú művek voltak, de arra nincs példa, hogy egy ország könyvnyomtatása a nemzet történetével kezdődne. Ez teszi különlegessé a Budai krónikát, amely a magyarok históriája a misztikus biblikus kezdetektől egészen Mátyás koronázása utáni évekig.  - Hess András jó üzleti érzékkel bírt - magyarázta Farkas Gábor Farkas -, hiszen ahogyan azt a kötet előszavában is írta: "Pannónia krónikája hitem szerint minden magyar ember számára szívderítő”, így a magyarok történetét kinyomtatni jó üzleti vállalkozás volt. 

A Budai krónika történetében egy összeesküvés is fontos szerepet kap, még pedig Mátyás király elleni összeesküvés, aminek vezére Vitéz János esztergomi érsek volt.  Vitézék királyt akartak cserélni, Mátyás helyett Kázmér lengyel herceget, de Mátyás diplomáciai bravúrral ezt megakadályozta.  -Eredetileg 140 oldal volt a könyv - mesélte a művelődéstörténész -, azonban a Mátyás elleni összeesküvés felbomlása miatt Hess András kihagyta ezt a részt a történetből, de a papír mennyisége már adott volt, és hogy ne vesszen kárba, az oldalak üresen maradtak. 

A maga korában a Budai krónika egy aranyforintba került, ami anno egy béres havi bevétele volt. Az akkor kinyomtatott példányokból tíz maradt fenn. Magyarországon kettőt őriznek, egyet az Országos Széchényi Könyvtárban, a másikat az ELTE Egyetemi Könyvtárban. 

A most kiadott mű tartalmaz egy latin nyelvű kísérőkötetet, amelyben benne van a latin nyelvű szöveg átírása, a magyar fordítás, és egy tanulmány. A könyvbemutató gyakorlatilag egy turné. Áprilisban kezdődött Szegeden, aztán elindult a vármegyék felkeresése. Minden vármegyei könyvtárnak ajándékoztak egy számozott tiszteletpéldányt. Szombathely kapta a 279.-et.  A turné december 20-án zárul.

Erdélyi turnét is beiktattak, Kolozsváron át Nagyváradig tíz állomáson mutatták be a Budai krónika hasonmás kiadását.   

-Létrehoztunk egy honlapot is – tájékoztatott Farkas Gábor Farkas -, ez a chronica.oszk.hu, ahol ingyenesen hozzáférhető a Budai krónika hanganyaga. Szabó Sipos Barnabás színművész olyan hangszínben olvassa fel, mintha maga Hess András szólna hozzánk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában