Programsorozat

2023.12.13. 11:00

A mozi jubileumát ünnepelték - 110 éves a Csákányi László Filmszínház

Háromnapos programsorozattal ünnepelték a Csákányi László Filmszínház fennállásának 110 éves évfordulóját.

Tóth Judit

A nyílt napon a mozi gépészetével is megismerkedhettek a látogatók

Forrás: Szentgotthárdi Önkormányzat

A szentgotthárdi mozi 1913. december 8-án, 110 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a közönség előtt. A létesítmény 2013 óta viseli a Csákányi László Filmszínház nevet. Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere a jubileumi programonarra emlékeztetett, hogy 110 évvel ezelőtt, amikor a filmművészet és a mozi még gyerekcipőben járt, talán senki sem gondolta volna, hogy egy kisvárosi filmszínház ilyen hosszú és gazdag történetet fog írni. A városvezető felidézte a vetítéstechnika megújítását, az épület külső és belső felújítását és az elmúlt 10 év fontosabb fejlesztéseit: egyebek közt a LEADER pályázatból megvalósult nézőtéri ajtók cseréjét, az ívelt filmvászon és új tartószerkezet beszerzését és a gépház klímacseréjét is. Elmondta, hogy a mozi ma már nem csupán hagyományos funkcióját látja el, hanem helyet biztosít kulturális rendezvényeknek, közönségtalálkozóknak is. Országos hírű eseményeknek, tematikus napoknak is otthont adott az épület, sokan emlékeznek például A miniszter félrelép című film bemutatásának huszadik évfordulójára szervezett programra, amikor Kern András és Koltai Róbert volt a mozi vendége. De megfordult a fimszínházban Dés László, Csányi Sándor, Tahi-Tóth László és Schell Judit is. Legutóbb Kovács Ákos Kossuth-díjas előadóművész méltatta személyesen a mozit, hangsúlyozva, hogy az egyik legjobb képi és hangi megjelenítéssel itt találkozott azon helyek közül, ahol eddig járt a filmjével, de amúgy is „kincs ez a régi, kis filmszínház, amelyre nagyon kell vigyázni”.

A polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a 110 éves filmszínház működését segítették és segítik. Megemlékezett Szmodics Ferenc egykori mozigépészről és Talabér Ernőről is, aki közel 30 évig vezette a mozit. Elsőként Ficzkó Tibor mozigépész lelkes és lelkiismeretes munkáját emelte ki, de háláját fejezte ki a mozi teljes kollektívájának, az üzemeltető SZET Szentgotthárdi Kft.-nek és a weboldallal kapcsolatos feladatokat ellátó Ropos Gábornak is. Kiemelte Sebestyén Dénes tevékenységét, aki az új időszámítás óta eltelt tíz évben kitartó és áldozatos munkájával, hozzáállásával segítette a mozi működését. Nélküle a mozi nem tartana ott, ahol tart. Megköszönte a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal munkatársainak, különösen dr. Gábor Lászlónak a moziba szervezett különleges programok és a folyamatos infrastrukturális fejlesztések terén végzett munkáját. Hangsúlyozta az Agora Savaria munkatársainak együttműködését, kiemelve Mayer Rudolf és Dancs István segítő hozzáállását. Végül köszönetet mondott Szép Renátának, aki hatalmas szeretettel és lelkesedéssel tesz azért, hogy a szentgotthárdi mozi még jó sokáig fennmaradjon.

A szombathelyi Savaria mozi mozgókép szakági vezetője, Mayer Rudolf elmondta, hogy Szentgotthárd példát mutat más – akár jóval nagyobb – városoknak is azzal, hogy megőrizte és működteti a mozit. Felidézte a mozitörténet kezdeteit, mérföldköveit, azokat az akadályokat, és konkurenciákat, amelyek az elmúlt évtizedekben kihívást jelentettek a mozik életében, mint például a televízió, a videó vagy éppen a streaming szolgáltatók megjelenése. - Ma ez jelenti a legnagyobb problémát, de bizakodóan kell kezelni ezt a helyzetet is, hiszen a mozi egy olyan élmény, közösségi program, amelyet az otthoni filmezés nem pótolhat – mondta.

Szentgotthárdon 2010 óta működik a megújult filmklub, amelyben a kezdetek óta tevékenykedik dr. Frank Róza és Jakab Anikó. Töretlen lelkesedéssel vezetik a filmklubot, amelynek munkáját, működését az ünnepi programon Jakab Anikó ismertette a közönséggel. Visszaemlékezett a kezdetekre, megköszönte Talabér Ernő hozzáállását, aki a filmklub újjáélesztéséért is sokat tett. A tematikus sorozatok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, egy kis megingást azonban itt is hozott a koronavírus-járvány. 2021 őszén aztán Újrakezdés címmel egy olyan sorozatot indítottak, amelyben a filmek főhősei is újrakezdenek valamit. Ez a program a Mozi az egész világ című LEADER projekt keretében valósult meg.

A mozi 10 évvel ezelőtt vette fel Csákányi László Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész nevét. Dr. Gábor László róla szóló írását Lang Márk, a Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnázium tanára osztotta meg a jelenlévőkkel.

Az ünnepség végén az érdeklődők Koltai Lajos Semmelweis című filmjét nézhették meg.

A Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum gyermekkönyvtárosai kézműves foglalkozást tartottak a gyerekeknek az évfordulón. Szebbnél szebb Oscar-szobrok, filmtekercsek és kézlenyomatos csillagok születtek.

Az én mozim című rajzpályázat eredményhirdetését is megtartották, három kategóriában osztottak ki díjakat a legjobb alkotásokért. A felsősök között első helyezést ért el Nagy Brigitta (Szent Gotthárd Általános Iskola 7.b), második lett Benczik Márk (Szent Gotthárd Általános Iskola 8.c), a harmadik pedig Soós Cecília lett (Szent Gotthárd Általános Iskola 6.a).

A 3-4. osztályos kategória nyertese Kovács Annabella (Szent Gotthárd Általános Iskola 3.b), második helyezettje Simon Ariana (Szent Gotthárd Általános Iskola 4.b), harmadik helyezettje pedig Mikos Borka (Szent Gotthárd Általános Iskola 4.b) és Dömötör Bálint (Szent Gotthárd Általános Iskola 4.b) lett.

Az 1-2. osztályosok között első helyezést ért el Lovenyák Loretta (Szent Gotthárd Általános Iskola 7.b), második lett Demeter Luca (Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola 1.b), harmadik lett Mikos Blanka (Szent Gotthárd Általános Iskola 1.a).

Nyílt napra is várták az érdeklődőket, akik megnézhették, hogyan készül a popcorn, hogyan működik a digitális vetítőgép, sőt még a korábbi eszközökkel is megismerkedhettek. Ficzkó Tibor mozigépész még egy régi, kis vetítőgépet is beüzemelt. nem mindennapi élményt jelentett a 16 mm-es filmen forgó Makk Marci.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában