Könyv

2023.12.16. 21:11

Leonardóról a szombathelyi Berzsenyi könyvtárban

Megjelent Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész Leonardo-tanulmányok című kötete. A Berzsenyi Dániel Könyvtárban mutatták be, vendég volt Prof. dr. Prokopp Mária művészettörténész; a beszélgetést dr. habil. Fűzfa Balázs moderálta.

Vaol.hu

Fotó: © Cseh Gábor

A most megjelent kötet Tóth Csaba tizennyolc, Leonardo da Vinci munkásságával kapcsolatos tanulmányát tartalmazza, amelyek az utóbbi néhány évben láttak napvilágot, és arra a felismerésre épülnek, hogy a budapesti Szépművészeti Múzeumban őrzött, Mária gyermekével és a kis Keresztelő Szent Jánossal című festmény Leonardo saját kezű alkotása, első firenzei korszakának egyik jelentős és befejezett műve, amely nagy valószínűséggel azonos az 1478-as Szent Bernát-oltárkép megrendeléssel. Erről a megbízásról eddig az volt az általános vélemény, hogy a fiatal művész hozzá sem fogott, vagy befejezetlenül félbehagyta, illetve elveszett. A szerző érvelésének újszerűsége abból fakad, hogy maga is alkotóművész, így a festészet, a látás tudománya felől közelít Leonardo életművéhez. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában