Haiku

2023.12.24. 08:15

Télnek levélpapírján tintacsepp - Az igazi ajándék váratlanul érkezik

Ahogyan Németh Tibor, a celldömölki KMKK Kresznerics Ferenc Könyvtárának igazgatója írta, "karácsony tövében" nem szoktak rendezvényt tartani - de Domonkos Marcell kötetének bemutatója éppen ide: karácsony elé kívánkozott. Advent a várakozás ideje, mégis: az igazi ajándék váratlanul érkezik.

Ölbei Lívia

Domonkos Marcell a könyvbemutatón a Kresznerics-könyvtárban

Fotó: Giczi Sándor

Németh Tibor azt mondja:  Domonkos Marcellt látásból vagy személyesen sokan ismerik Celldömölkön -  belső arcát jóval kevesebben. 

Domonkos Marcell a könyvvel
Fotó: Giczi Sándor

Ez a belső arc válik láthatóvá abban az 55 haikut rejtő, frissen megjelent minikönyvben, amely A pillanat íze címet kapta. Az előszóban a szerző beszámol arról, hogy tizenhét éve kezdett japánul tanulni - és mert a nyelvtanulás mindig kultúratanulást is jelent, törvényszerűen jutott el a japán haikuhoz - a "minivershez", amely mindig finom, törékeny, pontosan, a saját belső szabályai szerint komponált, és éppen ebben a törékenységben erős: a pillanatot rögzíti, így teszi időtlenné. Tulajdonképpen haiku Domonkos Marcell édesanyjának fiatalkori fényképe is a könyvborítón.

Balra Németh Tibor - a házigazda szerepében
Fotó: Giczi Sándor

Lássunk néhány ékszert Domonkos Marcell kötetéből:

"Orgonavirág

Lila köddel leplezi 

Az éghasadást."

 

"Ujjaim között 

A pillanat íze van

Egy szem eperben." 

 

"Hófedte utcán

Télnek levélpapírján

Tintacsepp vagyok."

A szerzőt ketten kérdezték: Kovács Etelka Valéria és Némethné Őri Irma
Fotó: Giczi Sándor

 

Az ünnepi hangulatú könyvbemutatón Némethné Őri Irma és Kovács Etelka Valéria beszélgetett a szerzővel. A kötetet a Kortárs Magyar Irodalom adta ki, a szerencsések még megrendelhetik: váratlan ajándék. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában