Kitüntetés

2024.01.07. 07:00

Akire lehet számítani

A képviselő-testület legutóbbi ülésén Labritz Béla alpolgármestertől vehette át a Szentgotthárd Nemzetiségekért Díjat Németh Ferenc, a Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat tagja.

Tóth Judit

Labritz Béla és Németh Ferenc

Forrás: Szentgotthárd Önkormányzat

 Németh Ferenc szlovén szülők gyermekeként magába szívta a szlovén nyelv ismeretét, szeretetét, megismerte a szlovén hagyományokat és kultúrát. Gyermek- és iskolai éveit Rábatótfaluban töltötte. Érettségit a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban tett, majd a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gépészmérnöki karán folytatta tanulmányait. Ott 1984-ben diplomázott mezőgazdasági gépészmérnökként. Tanulmányai elvégzése után visszatért Szentgotthárdra, a kaszagyárban kezdett dolgozni. Közben családot alapított, két gyermeke született. Jelenleg, már 22 éve, az Opel területén működő Borsodi Műhely Kft. Győr dolgozója. Németh Ferenc sokat tevékenykedik a Szentgotthárdon és környékén élő szlovén lakosságért. Alapítója és ma is aktív tagja a Szlovén Nemzetiségi Önkormányzatnak. 

Az Országos Szlovén Önkormányzat alakuló közgyűlésének is tagja volt, a szervezetben több évig munkálkodott. Ferenc a Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat fotósa is, a rendezvényekről képeket küld a szlovén kalendáriumba. Az anyanyelvű hitélet ápolása is fontos számára, a szentgotthárdi templomban hónapról hónapra bemutatott szlovén nyelvű szentmisék állandó résztvevője és segítője. A szlovén nyelv, kultúra és hagyományok fennmaradását, ápolását és továbbörökítését szívügyének tekinti, a szlovén közösség mindig számíthat rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában