Régi hagyomány

2024.01.19. 20:00

Állatok, táncoló falevelek, manók - A Reményik-iskolában pénteken verssel, mesével, rajzzal ünnepelték a kultúrát - fotók

Régi hagyomány már, hogy Gazdag Erzsi emléke és a magyar kultúra napja kéz a kézben jár a Reményik Sándor-iskolában.

Cseh-Egyed Bernadett

Izgalom és figyelem a Gazdag Erzsi nevével megrendezett versenyen pénteken délelőtt

Fotó: Cseh Gábor

Idén új hagyomány született: a vers- és mesemondó verseny mellé illusztrációs rajzpályázatot is hirdettek a 2011-ben elhunyt költő-tanár, Balogh József tiszteletére. A pénteki programon utazást tettünk a mesevilágba, a belépőt a gyerekek biztosították. Hegedű- és zongoraszó nyitotta és néptáncbemutató zárta a Gazdag Erzsi vers- és mesemondó versenyt az iskola nagytermében. 

Sátory Károly igazgató köszöntőjében utalt is rá: évről évre a Himnusz születésnapjához kapcsolódóan rendezik meg a programot, amelyre a vármegye több óvodájából és iskolájából, de még a határon túlról is érkeztek résztvevők. Az óvodás kategóriában tízen, a két iskolás korosztályban 13-13-an neveztek. Minden induló egy Gazdag Erzsi- és egy szabadon választott művel készült, színészekből, tanárokból, óvodapedagógusokból álló zsűri értékelt. A legfontosabb azonban az volt – erre Horváth Ákos, a WSSZ színésze emlékeztette is a gyerekeket –, hogy mindenki jól érezze magát a fellépés közben. 

Nem is volt hiány mosolyból és vastapsból. A verseny ötletgazdájának, az iskola egykori költő-tanárának, Balogh Józsefnek a tiszteletére kiállítást rendeztek az aulában. A fotókon vis - szaköszön színes egyénisége, bepillantást nyerhetünk gyermekkorába, műveibe. A tárlat később a könyvtárban kap helyet. 

– A költő gyermekkönyveit olvasgatva olyan világba léphetünk, amelyet madarak, bogarak, virágok, kis állatok, manócskák laknak. Ezek vis - szaköszönnek a rajzokban. Balogh József vidámságot, jókedvet adott olvasóinak, és most vidámságot és jókedvet adnak ezek a rajzok. Megjelentek az alkotásokon a táncoló falevelek, a zúzmarás faágak, a betlehem melegsége, a tavaszköszöntő fecskék, a táltos paripák – fogalmazott Balogh Józsefné. A legügyesebb alkotókat pénteken díjazták. Távozóban pedig mintha még a békák brekegését is hallani véltük volna…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában