vaol.hu podcast

2024.02.01. 11:13

A büki iparosbálnak ragja van

Az iparoskör 1908-ban alakult meg Bükön. Az iparosbálok események mindig nagy rangja volt, kezdetben pedig csak tagok vehettek rajta részt.

Vaol.hu

Február3-án, szombaton tartják meg Bükön az iparosbált. Arról, hogy miként zajlott egykoron ez a társasági összejövetel, Németh Sándorral (Dazsa), az Iparoskör elnökével beszélgettünk.

Németh Sándor
Németh Sándor

-  Bár, már 1907-ben beadták a kérvényt a bíróságra, végül 1908-ban alakult meg az iparoskör – kezdte az elnök. – A második világháborúig csak a tagok vehettek részt az összejöveteleken, a taggyűléseken, és persze a bálokon is. A világégés után majdnem megszűnt a kör, az 1950-as években alakultak újjá. Volt olyan év, amikor több mint négyszázan vettek részt az iparosbálon.

Bükön már a múlt század elején is jelentős volt az ipar. Működött a cukorgyár, de voltak kovácsok, cipészek, kőművesek. A városban mindig nagy tisztelet övezte az iparosokat; az év egyik kiemelkedő eseménye volt a báljuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában