Mester

2024.02.29. 07:00

A lakatos vadállatokat készít: a bucsui oroszlántól nem kell félni – Szabó Gábor portáján jártunk - fotók

Fémből készült vadállatok és növények népesítik be Szabó Gábor lakatosmester portájának udvarát. A tervek szerint egy fán ülő páva lesz a gyűjtemény következő darabja.

Horváth Zoltán Szabolcs

Szabó Gábor lakatosmester hobbija lett a fémszobrászat

Fotó: Cseh Gábor

A mesterségéből adódóan főként fémek megmunkálásával foglalkozó Szabó Gábor öt éve, nagyjából 2019-ben döntött úgy, hogy ő bizony nem dobja ki a megmaradt, „leeső” anyagmaradékot, hanem hasznosítani fogja azokat. Hosszas töprengés után úgy döntött, hogy megpróbál ezekből szobrokat összeállítani, összehegeszteni. A gondolatot aztán tettek követték és elkészült az első mű, mégpedig egy szárnyaló alumíniumsas. 

lakatos
Szárnyaló sas a bucsui lakatos, Szabó Gábor portáján
Fotó: © Cseh Gábor

– Az az igazság, hogy régebben több helyen is láttam olyan totemállatokat, melyeket akár az adott műhely jelképének is lehetett nevezni. Innen jött az ötlet és jó pár hónap alatt el is készült a sas, melyet aztán több állat és virág is követett. Lényegében ez szép lassan a hobbimmá is vált. Esténként, munka után állok neki ezeknek a szobroknak – avatott be bennünket a részletekbe a lakatosmester.

Felfűtik a sárkányt, füstöt okád a száján - a bucsui lakatos mesél alkotásairól

A lakatosmester hozzátette: az oroszlán, a sas, a szarvas, valamint a virágok dísztárgyakként funkcionálnak, viszont a vasból készült sárkánnyal más a helyzet. 

– Az igazából egy vassütő, amit bográcsozáshoz, tárcsázáshoz lehet használni. Ilyenkor felfűtjük a sárkány testét, a füst pedig a száján keresztül távozik. Itt az alapgondolat a sütő volt, aztán végül egy sárkány lett belőle. Szeretem a kihívásokat és jó érzés, amikor szépet, hasznosat sikerül megalkotnom. Amúgy én ezt nem hívnám művészetnek, inkább hobbi – tette hozzá Szabó Gábor. A mester „leghíresebb” alkotása viszont nem a saját udvarát díszíti, hanem a bucsui Millenniumi Parkot, ugyanis ott állították fel azt az alumíniumból készült Születések fáját, ami szintén az ő munkáját dicséri. 

– Nagyon jó érzés, hogy így sokan láthatják a kezem munkáját. Régebben, amikor elkészült a sas, az oroszlán és a szarvas, rendesen jöttek a házunkhoz a gyerekek. Valószínűleg most is vannak nézelődők, de mivel az utcáról is látszik minden, nem kell engem külön megkeresni.

Ő jegyzi a Születések fáját Bucsu központjában 

Viszont a Születések fája a településünk központjában látható – mondta Szabó Gábor, akihez Gál Sándor polgármester is csatlakozott. – Nagyon büszkék vagyunk erre az egyedi alkotására. Annak idején Koncérné Bujtás Mónika, a képviselő-testületünk tagja volt az ötletgazda, de a konkrét terveket és a kivitelezést már Gábor végezte. A Születések fája tényleg Bucsu dísze lett, melyre minden évben anyák napján kerülnek fel azok a levelek, melyekre az utóbbi egy évben született kisgyermekek neve van gravírozva – fogalmazott a polgármester. Búcsúzóul Szabó Gábor a tervekről is ejtett néhány szót: egy fán ülő páva lenne a következő állatos „fémszobor”, de lesznek funkcionális alkotások is. Így például vízimalom, szélmalom és szökőkút is készül majd. Amennyiben ezek megvalósulnak, úgy valószínűleg még többen mennek majd nézelődni a Malomszer elején található családi házhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában