Szeretetéhség

2024.02.03. 14:35

Rendészetis diákok találkoztak az alkotókkal a Kutyabaj után - A WSSZ előadása fiatalkorúak börtönében játszódik

Az előadás után a Vas Vármegyei SZC Savaria Technikum és Kollégium 10. évfolyamos rendészeti és közszolgálati technikus diákjai beszélgettek a fiatalkorúak börtönében játszódó Kutyabaj szereplőivel - adta hírül a szombathelyi Weöres Sándor Színház.

Vaol.hu

Alkotók és diákok - beszélgetés a Kutyabaj után

Fotó: VN/Weöres Sándor Színház

Bándli Tibor rendőr alezredes, óraadó tanár kezdeményezésére kísérték el rendészeti osztályaikat az osztályfőnökök: Csekéné Vincze Edit és Németh Nikoletta a Weöres Sándor Színházba. A többek között pszichológiát, szociológiát és kriminológiát tanító szakember választása azért esett erre az előadásra, mert - mint mondta -  rendkívül életszerűen jeleníti meg a fiatalkor küzdelmeit, a mintakövetés, a valahová tartozni akarás, a szeretet-és figyeleméhség, valamint az elismerésre vágyás érzelmi hullámvasút-utazását, illetve a börtönélet, a bezártság világát és annak dinamikáját.

Csoportkép a beszélgetés után a WS Színházban
Fotó: VN/Weöres Sándor Színház

A  Kutyabaj szerzője Samuel Bailey angol drámaíró, akit gyerekkori barátai sorsa inspirálta a történetben, amelyben Cain (Hajdu Péter István), Riyad (Kuttner Bálint) és Jonjo (László Gáspár) az iskolapad helyett egy cellában ülnek. A fiatalkorúak börtönében töltik napjaikat, gumicukrot cserélgetnek, cipőkről dumálnak és közben készülnek az apaságra. Az előadás negyedik szereplője Grace (Csonka Szilvia), akinek a feladata, hogy felkészítse őket az apaság mellett arra, hogy a kezükbe vegyék a jövőjüket. Fel tudnak elég gyorsan nőni ahhoz, hogy kitörhessenek a rendszerből? Letöltendő helyett le tudnak érettségizni? Mi lesz velük, ha egyszer csak kinyílik a világ? 

Az előadás utáni beszélgetésen a legfontosabb kérdés ugyanc az volt, hogy visszafordítható-e, megváltoztatható-e annak a sorsa, aki fiatalon börtönbe kerül.

Az előadást Horváth János Antal fordította és rendezte, őt a rendezőasszisztens Ostyola Zsuzsanna képviselte a beszélgetésen, de a stábból jelen volt Léránt Enikó súgó és Pados Bernát ügyelő is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában