Tavaszi szél

2024.03.09. 12:04

Virágnyelven beszél - Tóth Magdolna #flowerpower-kiállítása a BDK-ban

A nőnapon nyílt meg - és március 14-éig látható Tóth Magdolna szobrászművész #flowerpower című akvarelltárlata a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadótermében, amely ma már igazi, számon tartott kiállítótér Szombathelyen. Akinek (virágos)kertje és könyvtára van, mindene van, azt mondják.

Ölbei Lívia

Tóth Magdolna a virágokkal

Fotó: Unger Tamás

Tóth Magdolna a Nővérek című kompozícióval vett részt a múlt évben a BDK Weöres-inspirációk című csoportos kiállításán. A két nőalak felejthetetlenül beleégett a látogató emlékezetébe: mint két archaikus-modern házi istennő - vagy két színes óriásvirág. Most festőművészként mutatkozik be, akvarelleket hozott a Berzsenyi-könyvtárba. Ő maga ezt a magyarázatot fűzi a sorozathoz: "A kiállítás címe #flowerpower, utalás az 1960-70-es évek hippimozgalmának háborúellenes szlogenjére, ugyanakkor megidézi az Instagram felületét is, ahol elkészült virágcsendéleteimet kihívás-szerűen publikáltam az elmúlt évben. A digitális platformok nagy szerepet játszottak a kiállítás anyagának létrejöttében és alakulásában, több ismerősöm vagy követőm is segítette a munkámat azzal, hogy elküldték nekem kedvenc virágaik fényképeit. A virágos sorozat egy nehezebb időszakon segített át az egyetem elvégzését követően. Ezek a kisebb lélegzetvételű akvarellek hozták vissza a mindennapjaimba az alkotás örömét, remélem, a közönség számára is üdítőek lesznek." (Tóth Magdolna  a PTE Művészeti Karának szobrászművész szakán végzett 2022- ben. Azóta megszerezte ugyanitt a képzőművész- tanár diplomát is.) 

Megnyitó. Dr. Baráthné Molnár Mónika igazgató, Tóth Magdolna, Horváth Eszter médiaművész
Fotó: Unger Tamás

A virág boldoggá tesz, minden változatban (élőben, papíron, virtuálisan. Virginia Woolf Mrs. Dallowey című regényének gyönyörű része, amikor a címszereplő a londoni virágboltban válogat. A virágnak ezer jelentése van. Virágnyelven beszélni önmagában is sokfélét jelent. A virágok vetélkedése külön műfaj a népköltészetben. 

Bár Tóth Magdolna vízzel festett virágai nem vetélkednek - harmóniában nyílnak a falakon. Örüljünk nekik!

Tóth Csaba festőművész - az apa és a kollégaszemével Tóth Magdpna tárlatán
Fotó: Unger Tamás

 

 

 

 

Virágok vetélkedése

Vetekedik vélem három féle virág,
virágom, véled elmegyek.
Virágom, tőled el sem maradok.

Az első szép virág, a búzaszép virág,
virágom, véled elmegyek,
virágom, tőled el sem maradok.

A második virág, a rózsaszép virág,
virágom, véled elmegyek,
virágom, tőled el sem maradok.

A harmadik virág, a szőlőszép virág,
virágom, véled elmegyek,

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában