Hétvége

2024.04.13. 11:30

A csúcson kell abbahagyni - Pásti Józseffel, az ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár vezetőjével beszélgettünk

Pásti József, az ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár vezetője idén ünnepli igazgatóságának 40. jubileumát. Április 3-án volt 65 éves, júniusban nyugdíjba megy. Vajon végleg visszavonul? − kérdeztük, egyúttal visszatekintést kérve az elmúlt négy évtizedre.

Merklin Tímea

Pásti József, az ikervári művelődési ház igazgatója unokájával, Eszterrel

Pásti József igazgató okleveles történelem–népművelés szakos tanár tanügyigazgatási és kulturális szakértő, civil újságíró, amatőr színész és rendező, szerelmetes versmondó, a Magyar Kultúra Lovagja. Bírja a Szakmai Elit (szakmai kiválóságok fóruma) elismerését, amelynek elnökségi tagja is lett. Nem utolsósorban a feleségével mindenben társként együttműködő férj, két lánygyermek édesapja és kis ideje boldog nagypapa. – Idén már 47 éves a munkaviszonyom, mert a Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár előtt hét évig Kőszegen a kisegítő iskolában dolgoztam nevelőként, gyermekfelügyelőként, utána kerültem vissza a szülőfalumba, Ikervárra. 

Ikervár a szülőfaluja, örül, hogy hazakerült

Az idők során a három intézményegységet magába ölelő ÁMK igazgatója is én lettem. Gazdag és boldog időszak volt, hiszen ebbe a hatalmas szerveződésbe 580 gyermek tartozott bele. Az Oktatásfejlesztő és Kutató Intézet hosszú hónapokon keresztül vizsgálta az intézményünk működését, született ebből egy jó tanulmány: hogy lehet-e jó gyakorlat egyáltalán egy ilyen típusú intézmény, és arra a következtetésre jutottak akkor, hogy igen: ez a többcélú küzdelem lehet minta mások számára – idézte fel Pásti József, kiemelve: számtalan kihívással kellett szembenéznie az elmúlt négy évtized alatt, mivel az intézmény többször átalakult, egyre több és több, nagyobb és nagyobb feladatokat adva. A helyi kulturális életről szólva elmondta: 1979-ben adták át a jelenlegi művelődési házat, amelynek 1984-ig három vezetője volt, mígnem odakerült ő, és gyökeret eresztett. Amint mondta, nem volt könnyű. Habár tősgyökeres ikervári, pont azt a hét évet töltötte Kőszegen, amikor fiatalon az ember kinyílik, kitágul körülötte a világ. Középiskolába is Kőszegre, a technikumba járt, mert a szülei mezőgazdasággal foglalkoztak, és ezt várták tőle is. Aztán az derült ki, hogy az irodalom, a versmondás, a színjátszás közelebb áll hozzá, így került humán pályára. De ami a két hivatásban ugyanaz: mindkettő alkotótevékenység és szép mesterség, hiszen teremt, létrehoz valamit, műveli és gazdagítja az embert vagy a természetet.

 A tisztelet alapvető munkában, családban

– Nagyon büszke vagyok minderre, a szüleimtől rengeteget tanultam, máig is úgy érzem, hogy az alázat, a tisztelet alapvető volt a munkámban, a családban, a gyerekeinket is így neveltük – hangsúlyozta. Pásti József a község nagy múltú kulturális csoportjai között sorolta az Ikervári Női Kart, a gyermekszínjátszó, a honismereti és a fotószakkört. Ma tíz művelődő közösség működik a házban az akrobatikus rock and rolltól a jógán, nyugdíjasklubon és kézműveskörön át a felnőtt színjátszókig, akik valamennyien érezhetik az igazgató állandó jelenlétét, törődését, folyamatosan inspirációikat kapnak tőle a megmérettetésekhez, pályázatokhoz. A felnőtt színjátszó Rába(p) Art Társulatnak aktív résztvevője Pásti József is: rendezi a darabokat és játszik is bennük − olyan karaktereket, amelyek illenek az egyéniségéhez. Minden évben részt vettek országos minősítő fesztiválon, sok díjat, köztük arany minősítéseket is nyertek. Az igazgató a költészetnek is nagy szerelmese, sőt maga is járja az előadó-művészet útját ezen a területen. Szervezőként is mindent megtesz a versmondás népszerűsítéséért: a Regösök húrján országos versmondó versenyhez csatlakozva létrehozta az Ikervári Versünnepet, amely az országost megelőző regionális döntő egyben, olyan megmérettetés, ahol rang fellépni; és most – 18 év után – már elmondható, hogy több generáció reppent ki innen a versek szárnyán. Pásti Józsefnek versmondóként a legnagyobb sikere az országos Radnóti-verseny döntőjében való szereplés volt. A lányával, Laurával Kárpát-medencei versmondó versenyeken indult, évi rendszerességgel. Mindemellett Pásti József több, országos szintű rendezvény szervezésében is részt vett. A Mária Rádióban szerkesztőként dolgozott korábban, mikor indult Sárváron, majd szoros kapcsolatba került a budapesti központtal, és többször kérték, hogy próbáljanak meg vetélkedőket létrehozni. Így velük (és a Kossuth Rádió munkatársaival) együtt kezdték el a Kárpát-medencei versmondó versenyek szervezését. A Szent Margit Gimnáziumban volt a felmenő rendszerű versenyek országos döntője. Ez a munka 6-7 éven át tartott. 2018-ban fejezte be egy Szent István Bazilikánál szervezett reprezentatív nagyrendezvénnyel.

 A Szent István Bazilikánál ő volt a műsorvezető

A Szent István Kárpát-medencei Versmondó Verseny győzteseit érdemesnek tartották arra, hogy az augusztus 20-i ünnepségen, közvetlenül a körmenet előtt, a Szent István Bazilikánál egy ötvenperces kulturális műsort adjanak. Ezt Pásti József szerkesztette Deák Andreával, és a műsorvezetést is az ikervári kulturális szakemberre bízták. Pásti József ötéves igazgatói kinevezése 2024 júniusában letelik, onnantól négy órában segíti majd a művelődési ház munkáját szakmai vezetőként; végigviszi az éves tervet, amit elkészített, amit elfogadott a testület. Ezenkívül is marad még feladat bőven, hiszen az Ikervári Értéktár Bizottságnak és az egyesületként működő Rába(p)Art Társulatnak továbbra is az elnöke. A legnagyobb új misszió pedig az unoka: a húsz hónapos Eszternek is szeretné megmutatni a szülőföld világát: feleségével együtt viszik a kislányt a szőlőhegyre madarakat hallgatni, a folyópartra kavicsot gyűjteni. Ennél nagyszerűbbet kitalálni már talán nem is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában