Helyi kultúra

2024.04.06. 17:17

A kéket ne keresd! - Celldömölk telehintve tulipánnal, közeleg a fesztivál

A tulipánt a törökök terjesztették el Magyarországon a 16.században - most már úgy vagyunk vele, hogy egészen a miénk. Celldömölkön ismét a Tulipánfesztiválra készülnek. A város már tulipándíszben.

Ölbei Lívia

Fotó: Giczi Sándor

"A hatalmas szerelemnek / Megemésztő tüze bánt. / Te lehetsz írja sebemnek,  / Gyönyörű kis tulipánt." Talán éppen a Tartózkodó kérelem című verse miatt gondolunk Csokonai Vitéz Mihályra úgy, mint szertelen, vidám fiatalemberre. A verset mondogatva szinte látni, ahogy szökdécsel az úton, virágok, fák, bókolnak neki. Nem túnik föl, hogy a szeme szomorú. De a "tulipánt" tényleg gyógyír: szemnek és léleknek. 

Fotó: Giczi Sándor

Könnyű, mint a tavaszi szellő. Ezer színben pompázik - állítólag csak kék tulipán nem létezik, majdnem minden más megvan. Kehely, turbán, kuckó - talán tündérek laknak benne. Giczi Sándor felvételei Celldömölkön készültek: a város a Tulipánfesztiválra készül. 

Fotó: Giczi Sándor

 

A tulipán óriás? A Vulkánház kicsi? Nézőpont kérdése
Fotó: Giczi Sándor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában