Versek a korzón, a buszmegállóban

2024.04.12. 07:00

Ilyen volt a költészet napja Vasban és azon túl: a vasiak utaztak is a szavalás kedvéért

A Magyar Költészet Napján vármegyeszerte voltak programok a kisebb-nagyobb településeken. Ezekből válogattunk.

Vaol.hu

A szombathelyi belvárosi sétán dr. Czetter Ibolya méltatta a költőket, itt a Berzsenyi téren

Fotó: © Cseh Gábor

Szombathely. Több száz szombathelyi diák gyűlt ös - sze a Berzsenyi téren tegnap. Ez volt a Lírai korzó: az Agora MSH szervezésében költők emlékművénél jártak, akiknek lírai munkássága kiemelkedő jelentőségű. Berzsenyi, Petőfi, Weöres szobránál, Gazdag Erzsi emléktáblájánál és Pável Ágoston szobránál Dr. Czetter Ibolya, az ELTE SEK főiskolai tanára méltatta a költőket, akiknek egy-egy versét Nagy Ervin Jászai Mari-díjas színművész tolmácsolta. 

Szentgotthárd. A Móra Könyvtár gyermekkönyvtára versíró pályázatot hirdetett felső tagozatos általános iskolásoknak és középiskolásoknak. A felhívásra 33 vers érkezett be szentgotthárdi és kistérségi oktatási intézményekből is. Az eredményhirdetést ünnepélyes keretek között rendezték meg – tudtuk meg Horváth Tiborné igazgatótól. Emellett „Ablakversek” címmel a könyvtár ablakaira verseket ragasztottak, ezzel is népszerűsítve a magyar verseket, és olvasásra buzdítva az arra járókat. A Pannon Kapu Kulturális Egyesülettel pedig közösen szerveztek egy online megemlékezést „Minden órában egy vers” címmel, ahol is az egyesület, a könyvtár és más felkért emberek olvastak fel verseket. A verselés a Pannon Kapu Kulturális Egyesület és a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum Facebook-oldalán volt követhető. 

Vép. Versmondással köszöntötték a magyar költészet napját a Hatos Ferenc Általános Iskola és AMI diákjai és a Vadvirág Művészeti Óvoda és Bölcsőde ovisai. Magyar költők megzenésített versei szóltak a hangszóróból 11 előtt pár perccel – azok hívogatták a gyerekeket egyre közelebb a főtéri színpadhoz, majd a ragyogó napsütésben több százan együtt mondták el József Attila Altatóját. Iszakné Koszorús Judit, a művelődési ház vezetője vezényelte a közös szavalást, majd átadta helyét a gyerekeknek. Az idén rekordszámú, több mint 30 ovis és kisdiák állt sorban a színpad tövében, hogy külön is elmondhassa a verset, amivel készült.

 Répcelak. Idén is megrendezték a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola tanulói számára a már hagyományos, költészetnapi versmondó versenyt, csaknem nyolcvan kis verskedvelő jelentkezett. 

Jánosháza. A budapesti költészetnapi ünnepségen szerepeltek a jánosházi diákok. A Hősök terére vármegyénkből is érkeztek fellépők: a jánosházi Batthyány Lajos és a Szent Imre Általános Iskola diákjai. A városban két általános iskola működik, a Batthyány Lajos és a Szent Imre, mindkét intézményből 10-10 gyerek képviselte vármegyénket a fellépésen. – Majoros Árpád költő meghívására érkeztünk ide. Az ő szerzeményét, a Bármerre élsz majd a nagyvilágban címűt énekeltük közösen az ország különböző pontjairól érkezett csoportokkal. A jánosházi önkormányzat támogatta az utunkat. A Zene Házában is részt vettünk egy programon – tudtuk meg Nagy Bélánétól, a gyerekek kísérőjétől, a Szent Imre Általános Iskola pedagógusától.

Forrás: Nagy Béláné

 Csehimindszent. A vasi születésű Nagy Gáspárról elnevezett versmondó találkozót tartottak Nagykanizsán, ahol csehimindszenti szavalók képviselték vármegyénket. Nagy Gáspár emléktáblájára koszorút helyeztek el, ünnepi beszédet mondott Gergye Rezső, a Vasvári Játékszín Egyesület és a Nagy Gáspár Kuratórium tagja, aki a versmondó verseny zsűritagja is volt egyben. Mellette a zalaegerszegi színház színművésze, Baj László és Tóthné Hegedűs Erzsébet népművelő értékelték a szavalók teljesítményét. 

Vasasszonyfa. Rendhagyó módját választották a megemlékezésnek Vasasszonyfán: elvihető versek kerültek a buszmegálló falára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában