Színjátszó fesztivál

2024.04.11. 14:00

Ki mertek állni német nyelven - Középiskolai Theaterfest volt a VVSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikumban - fotók

Német nyelvű színjátszó fesztivált rendezett kedden a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum Theaterfest néven – középiskolásoknak.

Vaol.hu

A Theaterfest résztvevői a rendezvénynek otthont adó VVSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum aulájában

Forrás: Merklin Tímea

A fő szervező Gábrielné Miklós Zsuzsanna volt, aki a kollégáival együtt gondoskodott a rendezvény színvonalas lebonyolításáról. A fesztiválon a nyelvi készséget (kiejtés, intonáció, hangsúly, hanglejtés, tagolás, érthetőség), a drámajátékot (színészi játék, színpadi jelenlét, művészi hatás, összhatás) és színpadi eszközöket (díszlet, jelmezek, hangeffektek, zene) pontozták. A díjazottak között arany minősítést kapott a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum, ezüst minősítést a VVSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium, bronz minősítést a PTE Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola és a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola, Gimnázium. 

A zsűriben Hrabovszky-Orth Katinka színész, tanító, kulturális mediátor, Samu Sándor történelem, német nyelv és irodalom szakos bölcsész tanár, a VVSZC Gépipari és Informatikai Technikum tanára, Cseh Noémi Krisztina, az ELTE-SEK Német Nyelv és Irodalom Tanszék lektora és Merklin Tímea újságíró, szerkesztő foglaltak helyet. A zsűri elnöke Szabó Tibor András Jászai Mari-díjas színész, a Weöres Sándor Színház igazgatója volt, aki értékelésében kiemelte: a színjátszás nem könnyű szakma, bár vannak, akik szerint nem is munka. Egyebek között elmondta: megható számára, hogy ilyen sok fiatal vette a fáradságot, és nem sajnálva az időt betanulta ezeket a jeleneteket. Nagyszerű, hogy ki mertek állni német nyelven, ami szintén nem könnyű, hiszen ki hozza magával a nyelvet anyanyelvként, és azon improvizálni tud vagy felmondja a megtanult szövegeket – kinek-kinek a maga szintjén lehet nehéz. 

A nyelvi készség egyéni különdíját a VVSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum csapatának narrátora, Bakonya Anna Bibiána nyerte, a legjobb drámajátékos különdíját a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum Piroska és a farkas előadásának Piroskája, Rasch Evelyn Elsa kapta, és a szép festett díszletekkel létrehozott kávéházi színpadképért különdíjat érdemelt a PTE Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola csapata. Vicces és komoly, érzelemdús jeleneteket láttunk, meghallgatva a diákok játékban elbeszélt gondolatait – figyelmezve értékeikre, amiket kiemelve is megjelenítettek. „Álmok, érzések, megértés, törődés, szerelem” – ezek a fiatalok így szövik a jövőt, hozzátéve kreativitásukat, szorgalmukat, kitartásukat, folyton építkező, idegen nyelven is megszólalni képes tudásukat, amely így, remélhetőleg, nemzetközi környezetben is érvényesülni tud.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában