Búcsú

2024.05.18. 13:32

Jó utat, Candide! Vagy jöhet a kertművelés?

A szombathelyi Weöres Sándor Színház több mint két év után vett búcsút a már-már kultikus Candide-tól. Jó utat, Candide! Vagy jöhet a kertművelés?

Vaol.hu

Sipos László Márk, Gyulai-Zékány István, Jámbor Nándor

Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ

"Voltaire regénye alapján Vinnai András, Bódi Zsófia és Nagy Péter István írta az elmúlt három évadunk egyik legnépszerűbb előadását.

Az eSzínház Fesztivál győztes produkció több szempontból is igazi kuriózum volt színházunkban:

🔘Nagy Péter Istvánnak ez volt az első rendezése a Weöres Sándor Színházban.

🔘A Márkus Emília teremben mutattuk be, egy évadot a Nagyszínpadon játszottuk,majd visszakerült ismét a Márkusba.

🔘A címszerepet kezdetben Major Erik játszotta, majd Gyulai -Zékány István vette át, az ő szerepét, Cacambot, Hajdu Péter István kapta meg.

🔘Az előadást egy operatőr élőképes közvetítéssel kíséri végig.

🔘A Candidban játszó 11 színészünk összesen 85 jelmezben játszik, elképesztő gyorsöltözésekkel a backstage-ban.

🔘A Candide fő díszlete egy lakókocsi, amelyet díszítő kollégánk, Baranyai István "Lego" egyedül mozgat a színpadon.

🔘Népes rajongótábora lett a Candide-nak: egyik alkalommal nézői kezdeményezésre "like-ba borult" a nézőtér: lapokra nyomtatott színes like jeleket mutatott fel a teljes közönség a tapsrendnél." Így búcsúzott el a WSSZ a Candide-tól, amely sok fiatalt is megnyert a színháznak. 

Candide jól van. Jó helyen: egy gazdag báró családjával éli békés mindennapjait. Kunigunda a báró lánya, akibe Candide – mi más következne mindebből – beleszeret. Pangolosi tanár úr, a család háziorákuluma szerint nincs okozat ok nélkül, és minden a lehető legjobban van ezen a legeslegjobb világon. Az okok költőisége azonban – vagyishogy Candide és Kunigunda vonzalma tettekbe fordul a csalitosban, szükségszerűen maga után vonja a következmények prózaiságát, vagyishogy a kis Candide-ot mindenekelőtt összevissza pofozzák, majd magára hagyják a semmi közepén. Voltaire 1759-es kalandregénye egyben filozófiai gúnyirat, a szerző éles kritikája a leibnizi optimizmus felhőtlen valóságszemléletéről. Ugyanakkor felnövéstörténet is: egy fiú a szerelmet kergetve verekszi át magát a világon, és eközben elveszíti ártatlan önfeledtségét. Voltaire saját korának visszásságait mutatja fel – az ő példáját követve az előadás kortárs környezetbe helyezi a cselekményt. A bemutatót 2022 márciusában tartották - 2024. május 15-én búcsúztak tőle. Jó utat, Candide! Vagy jöhet a kertművelés? 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában