Karate-lány

2017.09.19. 08:00

Megmozgat bokától tokáig- Németh Zsuzsanna a Karatéról

Ma már egyáltalán nem számít ritkaságnak, ha egy kislány a küzdősportok közül választ magának valót. Németh Zsuzsanna, akit barátai csak Hugiként emlegetnek, tizenegy évesen ment le először az edzőterembe, azóta is a karate a mindene.

Kovács Ágnes

 

Hugit a sport érdekli elsősorban, ebből is leginkább a bunyó és nem a formagyakorlat. Az edzéseken minden porcikáját átmozgatja, szereti csinálni. Ahogy ő mondja, a karate megdolgoztat bokától tokáig. – Vendéglátásban dolgozom Ausztriában, ez fejben is lefáraszt, előfordul, hogy kint is alszom, olyankor ott edzek. Viszem az edzőcuccot. Kimegyek a várhoz vagy a tóhoz, keresek egy békés helyet a szabadban.

Nemrég jött haza Horvátországból egy versenyről. Nehéz volt küzdenie, mert előtte nem sokkal veszítette el édesanyját. Apukájával együtt mégis úgy döntött, csak azért is megmutatja. Ez a koncentrált figyelem segítette át őket a nehéz időszakon. Bár a mamát nem pótolhatja semmi.

Hugi is került már olyan helyzetbe, hogy használnia kellett az erejét. Egy városi szórakozóhelyen volt, amikor a mellékhelyiségben megtámadták. Huginak három fiútestvére van, akkor két bátyjával volt, de mégsem tudtak segíteni, mert kint beszélgettek a pultnál. – Pont akkor lettem barnaöves, már 6–7 éve karatéztam, de addig még soha nem kellett használni az erőmet. Másért egyébként egyszerre ugrok. Magamért nem azonnal. (nevet) 16 éves voltam és a mosdó előterében egy férfi elkezdett molesztálni, először ellöktem. Aztán újra kezdte, megint ellöktem, később úgy próbálkozott, hogy gyomorba vágott, ideges lettem és a gyomrába térdeltem, aztán az állcsúcsára adtam egy ütést, és végül a női vécébe löktem. Kimentem, a testvéreim látták, milyen stresszes vagyok. Mondtam, hát az volt, hogy egy férfit beraktam a női vécébe. Hugi szerint az iskolában is kellene önvédelmet oktatni. Nagyon védtelenek a kislányok és a fiúk is. Folyton lehet hallani ilyen esetekről. – A testnevelésórák jók, csak nem biztos, hogy hasznos, ha kidobózunk. A futás is jó, de ugye, ha nincs idő futni, akkor cselekedni kell. Alap tartást adhat a szülői nevelés! De muszáj ügyesen uralni a nehéz helyzeteket is.

Közben átöltözik, megmutatja, hogy kell felvenni a karateruhát. – Van szabály – mutatja. Ha fordítva kötném, azt jelentené, halott vagyok. Először a jobb oldalát kötöm a bal oldalhoz, utána a balt a jobbhoz. Hugi még néhány évig edzeni szeretne, aztán jó lenne egy kisbaba. És utána már csak hobbi szinten állna szőnyegre. Hetente három-négy edzés az ideális, de legalább két-három alkalommal muszáj mozognia. Most a Bécsi Openre készül, szeptember végén lesz. Elmeséli, legnagyobb öröm az utóbbi hetekben, hogy Torjay Valter festőművész lefestette őt párjával egy fotó után. Egy a közösségi hálóra posztolt fénykép megtetszett a művésznek és megígérte, ezt egyszer vászonra viszi. A kép három éve készült, a festmény nemrég lett meg. Ma már Hugi és Roli szobájának falán lóg. A lány boldogsága határtalan. Megtisztelve érzi magát, és meghatódva mutatja telefonján az elkészült kép fotóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában