Majdnem sikerül

2017.11.07. 20:22

FIBA Europe Cup: a végén bukott el a Falco a Novgorod ellen

Fájó vereséggel folytatta a FIBA Europe Cupot a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely NB I-es kosárcsapata. A sárga-feketék az orosz Novogordtól kaptak ki.

Tóth Gábor

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely-Nyizsnij Novgorod 79-84 (19-22, 23-21, 21-13, 16-28). – Szombathely, 2500 néző, FIBA Europe Cup, férfi kosárlabda-mérkőzés, vezette: Hrusa (cseh), Isgüder (török), Rohacky (osztrák).

 

Falco: Govens 24/3, Váradi B.11/6, Perl 13, Borisov 2, Tóth N. 11. Csere: Norfleet -, Zigeranovic 8, Pustahvar 10/6. Edző: Srecko Sekulovic.

Novgorod: Strebkov 7/3, Komolov 23/18, Panin 2, Gubanov 10/3, Jelovac 7/3. Csere: Zakharov 3/3, Martynov 8/6, Kolyushkin 8/6, Uzinskii 2, Veremeenko 14, Zhbanov -. Edző: Zoran Lukic.

Az eredmény alakulása, 3. perc: 6-5. 7. perc: 11-17. 14. perc: 23-30. 16. perc: 34-20. 20. perc: 42-43. 23. perc: 44-51. 27. perc: 54-53. 30. perc: 63-56. 34. perc: 71-61. 38. perc: 74-74.

Kipontozódott: Pustahvar (40.), ill. Kolyushkin (33.).

A hazaiaknál játékra jelentkezett a derekával bajlódó Norfleet, míg a vendégek bevetették a frissen igazolt, rutinis centerüket, Vladimir Veremeenkót. A mérkőzést megtekintette a magyar kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, Sztojan Ivkovics is.

Tóth Norbert 2+1-es akciójával kezdődött a meccs, a folytatásban pedig felváltva estek a pontok. Az oroszok roppant agresszívan játszottak, mégis a vasiak gyűjtögették a faultokat. Váradi jegyezte a hazaiak első tipláját. Aki már az ötödik percben három faultnál járt. És aggodalomra adott okot az is, hogy a szombathelyiek nem a legjobb dobóformájukkal rukkoltak elő. Meg is lépett a vendég (7. perc: 11-17). Zigeranovic ezúttal is remek játékkal szállt be a padról. Egyenlített is a házigazda, de jött a menetrendszerű tripla a vendégektől. Gyorsan játszottak a sok embert forgató vendégek, gyorsan odaértek helyzetbe. És a játékvezetők is roppant mód tisztelték a Novgorodot. A vendégek pedig őrizték hol kisebb, hol nagyobb előnyüket . Nagyon kellett Pustahvar zsinórban dobott két triplája – rögtön időt kért a vendég (15. perc: 29-30). Úgy tűnt, hogy sebességet váltott, belelendült a Falco, át is vette a vezetést. Govens is elkapta a fonalat. De jól dobtak az oroszok, a hazai kispadnak is időt kellett kérnie. Szoros meccset, nagy csatát vívtak a felek. Végül majdnem döntetlen állásnál ért véget az első félidő (20. perc: 42-43).

A harmadik negyed – természetesen – orosz triplával kezdődött. A Falco gépezete akadozott, amit eladott labdák, kihagyott helyzetek jeleztek. A kilencedik orosz tripla után Sekulovic mester maga köré gyűjtötte tanítványait (23. perc: 44-51). Perl fontos pontjaival talált rá a helyes útra a Falco. Nem jöttek a triplák, ám a szívósan küzdő házigazda így is ott loholt ellenfele nyomában. És ekkor már a keményen védekező novgorodi játékosok is sok faultot gyűjtöttek. A Falco pedig ismét átvette a vezetést (27. perc: 54-53). A roppant elszánt hazaiak begyújtották a rakétákat – Perl labdalopás utáni látványos zsákolása verte ki a biztosítékot az orosz kisapadon. A negyedik negyednek a hazaiak futhattak neki némileg nyugodtabban (30. perc: 63-56). Kőkemény játékkal rukkolt elő a Novgorod, letámadott, pokoli tempót diktált. De a Falco állta a sarat. Olyannyira, hogy tíz pontosra növelte az előnyét (34. perc: 71-61). Úgy tűnt, hogy fogy az erő, a lendület az oroszokból. Ám az időkérés után két triplával jöttek vissza a pályára, és jöttek vissza a meccsbe. Veszélyesen elfogyott a hazai fór. El is fogyott (38. perc: 74-74). Az oroszok csak triplákra játszottak, eredményesen. Az utolsó percnek 79-79-nél vágtak neki a csapatok. Két büntetővel kerül előnybe a vendég. Govenstől elcsenték a labdát, faultolt, újabb két büntetőt értékesítettek az oroszok. Perl tiplája leperdült a gyűrűről. Egy orosz büntető zárta a meccset...

Nyert helyzetből kapott ki a Falco – tegyük hozzá, az ellenfél 14 triplát jegyzett, és 41 százalékkal dobott távolról.

Srecko Sekulovic: – Gratulálok a Novgorodnak, megérdemelten nyert. A hajrában vezettünk tíz ponttal, mégis kikaptunk. Akárcsak az első meccsen, ismét hibáztunk a végén, amit egy ilyen jó csapat természetesen büntet. Ráadásul az egész meccsen gyengén dobtunk, főleg a triplákat. Roppant keményen játszottak, agresszívan védekezetek az oroszok, és a frissen igazolt centerük is sokat jelentett a rotációban. Köszönöm a szurkolók támogatását – megyünk tovább!

Zoran Lukic: – Gratulálok a Falcónak, mert a mérkőzés nagy részében a házigazda akarata érvényesült. A végén azonban higgadtak maradtunk, jól dobtunk, jól védekeztünk és megfordítottuk a meccset. Több játékosom alacsonyabb osztályból érkezett, ám ezúttal felvették a tempót, kivették a részüket a győzelemből.

Perl Zoltán: – Megérdemelten nyert a Novgorod. Ám szerintem nem vallottunk szégyent, nagyot küzdöttünk, kiadtunk mindent magunkból. Sajnos hazai pályához méltatlan dobóformával rukkoltunk elő – főleg ezért kaptunk ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában