Remek vasi bunyósok

2017.12.12. 20:55

Hámori arany-, Jankó és Döbrösi pedig bronzérmes

Két kőszegi ökölvívó állhatott dobogóra a 94. Papp László felnőtt férfi országos bajnokságon: Hámori Ádám arany-, Jankó Krisztián bronzéremmel tért haza. Döbrösi Ádám révén a szombathelyi Skorpió Box Club is begyűjtött egy harmadik helyet.

Tóth Gábor

A boldog Hámori Ádám emeli magasba a győztesnek járó trófeát. Jobbról Erdei Zsolt, a szövetség elnöke Fotó: Fitt-Box ÖE

 

A boldog Hámori Ádám emeli magasba a győztesnek járó trófeát. Jobbról Erdei Zsolt, a szövetség elnöke Fotó: Fitt-Box ÖE

A négynapos budapesti erőpróbának a Halassy Olivér Sportközpont, a Madárfészek Akadémia adott otthont. A különböző súlycsoportokban 114 ökölvívó lépett kötelek közé. A kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület három sportolóval vett részt az év egyik legrangosabb eseményén: Jankó Krisztián 64, Nyári István 81, Hámori Ádám pedig 91 kilóban nevezett. Jankó Krisztián súlyában 15-en indultak. A nyolc közé jutásért a Haladás sportolójával, Habda Milánnal kellett megmérkőznie, akit többször megszámoltatott, a második menetben beszüntette a bíró a mérkőzést. A négy közé jutásért kecskeméti versenyző következett. A kőszegi bunyós a mérkőzés elejétől nagy tempót diktált, amit riválisa nehezen viselt, egyszer rá is számoltak, Jankó végül nagy különbségű győzelemmel lépett az elődöntőbe. A következő ellenfél Fodor Milán, a Vasas bajnoki címvédője volt. Krisztián meglepte esélyesebb riválisát, a második menet után döntetlenre állt a sok ütéssel tarkított mérkőzés. Végül a harmadik menet után a bírók a Vasas bunyósát hozták ki győztesnek – akár fordított eredmény is születhetett volna. Így a még ifjúsági korú Jankó Krisztián fényesen csillogó bronzéremmel tette le névjegyét a felnőttek között. Nyári István mezőnyében 16-an léptek ringbe. A pár év kihagyás után visszatérő kőszegi sportoló egy többszörös korosztályos bajnok debreceni bunyóssal találkozott az első körben. Jól kezdett, de aztán több nagy ütésbe is belelépett, és a bíró beszüntette a mérkőzést. Hámori Ádám súlyában 15 fős mezőny indult csatába. Ádám az első fordulóban erőnyerő volt, a nyolc között KSI-s ellenfél várt rá – akit edzői a harmadik menetre már nem engedtek ki. Az elődöntőben is nagy lendülettel kezdett, egy erős testütéssel padlóra küldte paksi riválisát, aki nem is tudta folytatni a mérkőzést. A döntőben a debreceni Nagy Bence várt rá, akivel tavaly is döntőt vívott. Mindkét versenyző nagy elánnal vette bele magát a mérkőzésbe. Ádám az első két menetben erős, pontos ütésekkel, technikás bunyójával nőtt ellenfele fölé. A harmadik menetben egy kicsit pontatlanná vált, de ez nem veszélyeztette a győzelmét. Parázs mérkőzésen szerezte meg ötödik (!) felnőtt magyar bajnoki címét – és azzal is beírta magát a magyar ökölvívás történelemkönyvébe, hogy ő szerezte meg a 950. felnőtt bajnoki címet.

- A ob méltó lezárása volt egy sikerekben gazdag évnek – fogalmazott Varsányi Áron, a Fitt-Box Ökölvívó Egyesület vezetőedzője. – Nyári Istvánt rutinszerzés céljából indítottuk. Jankó Krisztiánt másodéves ifiként, az eredményei miatt, egyfajta jutalomként neveztük az ob-ra. Élt is a lehetőséggel, hiszen élete legjobb mérkőzésén nagy csatára késztette, szinte megverte a tavalyi bajnokot. Ádám a tavalyihoz képest jóval érettebb bunyóval szerezte meg az aranyat, kimagaslóan teljesített.

A szombathelyi Skorpió Box Klub Döbrösi Ádám (+91 kg) és Gombkötő Márton (+91 kg) személyében két bunyósát nevezte az ob-ra. Gombkötő Márton az első körben búcsúzni kényszerült, igaz, kemény csatára késztette magasabb, erősebb, nehezebb ellenfelét. Döbrösi Ádám az első körben erőnyerő volt. A negyeddöntőben soproni riválissal került szembe, aki nem okozott gondot számára, egyhangú pontozással nyert. Az elődöntőben a szolnoki Vincze István következett. A mérkőzést végig a szombathelyi fiú irányította, ám általános meglepetésre a bírók megosztott pontozással a riválisát hozták ki győztesnek. Döbrösi így bronzéremmel vigasztalódhatott.

- Gömbkötő Márton munka mellett végezte el a felkészülést, kicsit jobb erőnléttel meglepetést is okozhatott volna - jelezte Varga Roland, a Skoripó Box Club trénere. – Döbrösi Ádám nagy formában versenyzett, a végső győzelemre is volt esélye, ezért felháborítónak tarom, amit az elődöntőben műveltek vele a bírók. Gyorsabb, technikásabb, élesebb volt ellenfelénél, többet ütött, ment előre, mégis a szolnoki fiút hozták ki győztesnek – számomra ez érthetetelen, felfoghatatlan. De összességében mindkét bunyósom teljesítményével elégedett vagyok, szépen zártuk az évet.

A Haladás VSE két ökölvívója – Orsós László (56 kg) és Habda Milán (64 kg) – az első körben kiesett. tg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában