labdarúgás

2018.01.10. 18:52

Stieber Zoltán alkalmazkodott a körülményekhez

A Sárvárról indult Stieber Zoltán augusztusban igazolt az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokságba, a DC United gárdájában futballozott az ősszel.

Tóth Gábor

Stieber Zoltán (18) válogatott mezben a Magyarország–Lettország vb-selejtezőn Fotó: MTI/Illyés Tibor

Stieber Zoltán az angliai Aston Villa gárdájában töltötte az utánpótláséveit. Onnan 2009-ben igazolt Németországba – játszott a Koblenz, a Mainz, a Greuther Fürth, a Hamburg, a Nürnberg és a Kaiserslautern együttesében. Utóbbi állomáshelyén kevés lehetőséget kapott, ezért a klubváltás mellett döntött. Az Európa-bajnokságot is megjárt 29 éves szélső végül az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokságban (MLS) szereplő DC United ajánlatát fogadta el. Stiebernek nyolc bajnoki, összesen 526 perc jutott az ősszel, egy gólt, két gólpasszt jegyzett. A DC gyenge szezont futott, 9 győzelemmel, 20 döntetlennel, 5 vereséggel a 11 csapatot felvonultató keleti csoport utolsó helyén zárt – de az MLS-ben nincs kieső.

Stieber Zoltán (18) válogatott mezben a Magyarország–Lettország vb-selejtezőn Fotó: MTI/Illyés Tibor

– Azért váltottam országot, kontinenst, hogy egy új futballkultúrával ismerkedjek meg, hogy az új közegben megújuljak. Jó döntést hoztam – fogalmazott Stieber Zoltán.

– Amerikában márciustól októberig tart az alapszakasz, aztán jön a rájátszás, nyári szünet nincs. Szezon közben, tulajdonképpen a bajnokság hajrájában igazoltam új csapatomhoz, amikor már tudtuk, hogy a DC nem jut be a rájátszásba. A három hónapot – a vezetőséggel és szakmai stábbal egyeztetve – arra szántuk, hogy beilleszkedjek a csapatba, hozzászokjak a számomra ismeretlen körülményekhez, megbirkózzak néhány eddig általam nem tapasztalt nehézséggel. Amerikában óriási távolságok vannak, nem ritka, hogy öt-hat órákat töltünk repülőn – nagyon sokat kell utazni. Különböző időzónákat lépünk át. Magas a páratartalom, nagy melegben rendezik a meccseket. És sok a műfüves pálya. Ráadásul háromszor a válogatotthoz is hazajöttem, vagyis nagyon sűrű volt a programom. De úgy gondolom, hogy sikerült alkalmazkodnom. A bajnokság, a futball is érdekes. Az MLS-ben szereplő csapatok taktikailag talán nincsenek azon a szinten, mint amit például Németországban megköveteltek az edzők. De a játék gyors, sok a technikás futballista, minden csapat extra képességekkel rendelkező támadójátékosokat igazol. Olyan csatárokat, akik Európában is bizonyítottak, akik képesek villanni, váratlant húzni. Ezáltal a játék élvezhető. Minden mérkőzés óriási show, a nézők remekül szórakoznak. Örülök, hogy belekóstolhattam ebbe a rendszerbe. Jól érzem magam a DC Unitednél, fejlődőképes a csapat, jó a szakmai munka, kiváló a háttér, mindent áthat a profizmus. Ráadásul júniusban készen lesz az új stadionunk. Biztos vagyok benne, hogy idén a tavalyinál sokkal jobbak leszünk. És én minden erőmmel jó játékkal próbálok segíteni. Másfél éves garantált szerződést kötöttem, 2018 decemberéig tart a kontraktusom. Aztán van még kétszer egy év opciós lehetőség a szerződéshosszabbításra – az pedig már csak rajtam múlik, hogy él-e ezzel a klub. Most fújok egyet, de január 22-én már kezdődik a felkészülésünk.

– A válogatottról sajnos nem őrzök kellemes emlékeket 2017-ből – folytatta Stieber Zoltán. – Belefutottunk néhány olyan vereségbe, amibe nem kellett volna. A futballban viszont az a szép, hogy egymás után jönnek a meccsek, így van lehetőséged javítani, kiengesztelni a szurkolókat. Nekem most az a dolgom, hogy a lehető legjobban teljesítsek Amerikában. Ha rendszeresen játszom, lövöm a gólokat, adom a gólpasszokat, akkor vélhetően az új szövetségi kapitány is számít majd rám. Azon leszek, hogy még sokszor magamra húzhassam a címeres mezt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában