Kosárlabda Magyar Kupa

2018.02.15. 18:16

Falco-Pécs, Körmend-Alba a negyeddöntőben

A Falco-Vulcano Energia KC Szombathely a Pécsi VSK (13.00), az Egis Körmend pedig az Alba Fehérvár (18.00, M4 Sport) ellen kezdi meg szereplését pénteken a férfi kosárlabda Magyar Kupában.

Tóth Gábor, Tóth Judit

Körmend-Falco bajnoki. Balról pirosban Ferencz, Tuoyo, Davis, Wright, majd sárga-feketében Váradi, Perl, Tóth Norbert, Borisov. A két vasi alakulat legfeljebb csak a vasárnapi éremcsaták során futhat össze egymással a kupában - de addig el is kell jutni  Fotó: Szendi Péter

Magyar Kupa

Először 1951-ben írta ki a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) a Magyar Kupát. 2014-ben drasztikusan változott a lebonyolítási rend – csak nyolc csapat játszhat: azok az NB I-es együttesek, amelyek a bajnokság alapszakaszának felénél az első nyolc hely valamelyikén állnak. Idén a Szolnok, a Körmend, a Falco, az Alba, a Paks, a Kecskemét, a Zalaegerszeg és a Pécs jutott a nyolcas döntőbe.

A Magyar Kupában a szebb napokat megélt Honvéd a rekorder, 17 alkalommal ünnepelhetett győzelmet.

Jól szerepelnek a vasiak

A sorban a Körmend következik hét győzelemmel, legutóbb 2016-ban zárta az élen a sorozatot – korábban 1990-ben, 1993-ban, 1994-ben, 1995-ben, 1997-ben és 1998-ban diadalmaskodott. A nyolcas döntő mostani mezőnyéből a Szolnok hat, az Alba, a Paks és a ZTE egyaránt négy, a Kecskemét és a Pécs pedig egy MK-győzelemmel büszkélkedhet. A jelenlegi nyolcasból egyedül a Falcónak nincs kupagyőzelme, 1998-ban, 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben is második lett. Az idei kupának az Alba fut neki címvédőként. Nagy esélyes a Szolnok is, a legutóbbi két kupadöntő vesztese: 2016-ban a Körmendtől kapott ki 55-68-ra, tavaly pedig az Albától 58-59-re. Furcsának tűnik, hogy az MKOSZ nem biztosított edzésidőt a csapatoknak a debreceni Főnix Csarnokban – így a meccsen, élesben kell belőni magukat a játékosoknak. Némi előnyt a Szolnok azért élvez, hiszen az elmúlt időszakban több nemzetközi meccsét Debrecenben vívta.

Körmend-Falco bajnoki. Balról pirosban Ferencz, Tuoyo, Davis, Wright, majd sárga-feketében Váradi, Perl, Tóth Norbert, Borisov. A két vasi alakulat legfeljebb csak a vasárnapi éremcsaták során futhat össze egymással a kupában – de addig el is kell jutni  Fotó: Szendi Péter

Jó formában érkeztek a sárga-feketék

A Falco a Pécs ellen lép pályára a pénteki negyeddöntőben. A szombathelyiek egyértelműen esélyesei a párharcnak, legutóbbi hét bajnokijukból hatot megnyertek. Önbizalomra ad okot, hogy az idei szezonban idegenben is gyűjtögetik a győzelmeket.

A Pécs vendégeként viszont kikaptak decemberben, hosszabbítás után maradtak alul 106-110-re. A PVSK rapszodikusan szerepel, képes bravúrgyőzelmekre, de meglepő vereségekre is. Kérdés, hogy a baranyai gárda melyik arcát mutatja a negyeddöntőben. A Falco a napokban erősített palánk alatt, Zigeranovic helyére az amerikai Steve Taylor érkezett, aki hétfőn állt munkába új csapatában.

- Nem vitatom, hogy kaphattunk volna nehezebb sorsolást, keményebb ágat – vélekedett Srecko Sekulovic, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely mestere. – De ezt a PVSK-t még véletlenül sem szabad lebecsülni; ne feledjük, hogy nem is olyan régen kikaptunk Pécsen. Kemény, szívós, szervezett csapat, amely ráadásul különösebb tét nélkül léphet pályára. De mi vagyunk az összecsapás esélyesei, és a papírformát szeretnénk is érvényesíteni. Jó formában vagyunk, az előző két meccsünket hosszabbítás után nyertük meg, ez is jelzi, hogy van tartása a csapatomnak, tudnak küzdeni a srácok – erre bizony lehet építeni egy ilyen erőltetett menet előtt. Egyelőre csak a Pécs elleni mérkőzésre koncentrálunk, de nem tagadom, szeretnénk a lehető legtovább jutni. Sajnos elég korán lépünk pályára pénteken, a 13 óra nem éppen a legideálisabb kosárlabdás idő, de ehhez az ellenfelünknek is alkalmazkodnia kell. Az új igazolásunk, Steve Taylor kedvező benyomást tett rám, mozgékony, robbanékony, képzett center, aki ráadásul gyorsan tanul. Remélem, hogy volt elegendő idő beilleszteni a csapatunkba, a játékunkba – majd élesben kiderül. Pustahvar betegséggel bajlódott a héten, lázas volt, több edzést kikagyott, nincs százszázalékos állapotban, sajnos erősen kérdéses a játéka Debrecenben.

A Rába-partiak megtörnék a fehérváriak szériáját

Az Egis Körmend az Alba Fehérvár ellen kezdi a Zsíros Tibor Magyar Kupát pénteken. A piros-feketék csütörtökön délelőtt még hazai pályán edzettek, aztán kora délután indultak el Debrecenbe. Ebben a szezonban a fehérváriakat még nem sikerült legyőzniük Ferencz Csabáéknak: a FIBA Europe Cup-ban kétszer kaptak ki Lórántéktól és a magyar bajnoki találkozón is alulmaradtak. Gasper Potocnik vezetőedző azonban optimista, véleménye szerint maximális koncentrációval és magabiztossággal megtörhetik az Alba elleni eddigi rossz sorozatot.

- Mindig a közvetlenül előttünk álló feladatra összpontosítunk – jelezte a tréner. – Az utóbbi hónapok mérkőzései, beleértve a hazai és nemzetközi találkozókat is, nagy kihívást jelentettek, és csak úgy lehettünk eredményesek, ha az adott találkozóra, az adott csapatra készültünk, nem pedig a távolabbi feladatokra. A Magyar Kupa speciális, hiszen itt rövid idő alatt dől el minden, és a nyolc csapatból bárki eséllyel indul a végső győzelemért. Ez más hozzáállást is követel tőlünk. A fehérváriak erősségeit nem kell részleteznem, nagyon jók fizikálisan, fejben is sokat bírnak. Egyénileg is, csapatként is életveszélyesek. Sok múlik majd a védekezésen, küzdelmes, kiélezett meccsre számítok az első perctől az utolsóig. A tornán döntő lesz a pillanatnyi forma és frissesség, valamint az is, hogy idegileg ki bírja jobban a kiélezett szituációkat. Mi utóbbiban tudtunk gyakorlatot szerezni, hiszen nagyon sok meccsünk volt a szezonban.

A Magyar Kupa mérkőzéssorozatára tizenkét játékost nevezhetnek a csapatok, a keretet időközben megváltoztatni nem lehet. Az idegenlégiósok közül valakit három napra fixen ki kell hagynia Potocnik mesternek, erről azonban közvetlenül a mérkőzés előtt dönt a szlovén szakember.

MENETREND

Kosárlabda Magyar Kupa, negyeddöntők, péntek: Pécsi VSK-VEOLIA-Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 13.00, Zalakerámia ZTE KK-Atomerőmű SE Paks 15.30, Alba Fehérvár-Egis Körmend 18.00 (M4 Sport), Kecskeméti TE-Duna Aszfalt-Szolnoki Olaj KK 20.30. Elődöntők, szombat: Pécs/Falco-ZTE/Paks 15.30, Alba/Körmend-Kecskemét/Szolnok 18.00 (M4 Sport). Helyosztók, vasárnap: bronzmeccs 15.00, döntő 17.30 (M4 Sport).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában