Gyurátz és Halász téli bajnok

2018.02.26. 21:23

A hazai rendezésű ob-n Gergelics és Hudi is dobogóra állhatott

A téli dobó országos bajnokság 12 felnőtt érméből négyet sikerült itthon tartania a házigazda Szombathelyi Dobó SE Németh Pál Dobóakadémia versenyzőinek. Gyurátz Réka és Halász Bence bajnoki címet nyert.

Horváth Erika

A női kalapácsvetés dobogósainak dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő gratulált. A dobogón balról a két Dobó SE-s, Gergelics Cintia és a bajnok Gyurátz Réka, jobbról a veszprémi Orbán Éva

Minden tisztelet a szombati téli dobó országos bajnokság résztvevőinek, akik a barátságtalan időjárással, hideggel, metsző széllel dacolva elindultak – és sokan idei legjobbjukat érték el. Sőt, akadtak olyanok is, akik egyéni csúcsnak örülhettek. A rendező Németh Pál Dobóakadémia jóvoltából a Sugár úti Atlétikai Centrum dobórészlege is felkészülten várta a népes mezőnyt. A három korosztályban – felnőtt, újonc (13 évesek) és serdülő (14–15 évesek) – összesen 210 rajtot regisztráltak (persze voltak olyanok, akik nemcsak egy, hanem két vagy három számban is elindultak), délelőttől estig tartott a verseny.

A felnőttek kora délután kezdtek – kalapácsvetéssel, hazai győzelmi esélyekkel.

A nőknél Gyurátz Réka nagyon „egyben” volt, magabiztos sorozattal, 70,57 méteres téli bajnoki csúccsal védte meg címét. A dobogó második fokára a szintén Dobó SE-s Gergelics Cintia állhatott fel, a veszprémi Orbán Éváénál több mint négy méterrel nagyobb, 64,41 méteres eredménnyel.

A női kalapácsvetés dobogósainak dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő gratulált. A dobogón balról a két Dobó SE-s, Gergelics Cintia és a bajnok Gyurátz Réka, jobbról a veszprémi Orbán Éva

– Örülök nagyon, hogy 70 méteren felüli eredménnyel sikerült nyernem – mondta az immár háromszoros téli bajnok Gyurátz Réka. – Biztatóak voltak a dobásaim, méterben és technikában is előbbre tartok, mint tavaly.

A férfi kalapácsvetőknél is az esélyesek foglalhatták el a dobogót; öröm, hogy Hudi Ákos jó állapotban van, és 70,85 méteres eredménnyel meg tudta előzni az U23-as Eb-ezüstérmes Pásztor Bencét (ARAK). A dobogó legfelső fokára az U23-as Európa-bajnok Halász Bence állhatott fel, 71,65 méteres eredménnyel érdemelte ki első téli felnőtt bajnoki címét. A Dobó SE versenyzői Németh Zsolt és Németh László tanítványai.

– Nagyon örülök az aranyéremnek, hiszen a bajnokság címre megy, bár az eredménnyel nem vagyok megelégedve. Próbáltam kihozni magamból a maximumot, de nagyon hideg volt, a szél is fújt, úgy érzem, három-négy méter is maradt bennem – mondta a 20 esztendős atléta. – Március 10–11-én Portugáliában barátságosabb időjárási körülmények között lesz az Európa Kupa, remélem, ott meg tudom mutatni, hol is tartok igazán.

A hazai versenyzőkön kívül a legnagyobb érdeklődés az olimpiai bronzérmes, fedett pályán kétszeres Európa-bajnok súlylökő, Márton Anita szereplését kísérte.

A békéscsabaiak klasszisa diszkoszvetésben és súlylökésben is megvédte címét.

Előbbiben a hidegben csak két dobást vállalt, de 56,01 méterrel így is teljesítette a szabadtéri Eb-szintet. Utóbbiban (a súlylökés a fedettpályás ob versenyszáma, a Sugár úti kiscsarnokban rendezték) 18,70-ig jutott, ez öt centivel kevesebb, mint az idei legjobbja, amellyel harmadik a világranglistán.

– Vegyesek az érzéseim – értékelte súlylökő eredményét a pénteken már a birminghami fedett világbajnokságon rajthoz álló Márton Anita. – Nagyon jó sorozatot löktem, de nem volt köztük egy igazán kiemelkedő, 19 méter feletti. Még egy kis technikai problémával küszködöm, de még csak most kezdtünk frissíteni a vb-re.

A női kalapácsvetés dobogósainak dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő gratulált. A dobogón balról a két Dobó SE-s, Gergelics Cintia és a bajnok Gyurátz Réka, jobbról a veszprémi Orbán Éva Fotók: Nagy Jácint

Győztesek és a vasi versenyzők helyezései. (A külön nem jelöltek a Szombathelyi Dobó SE versenyzői.) Férfi, súlylökés (7,26 kg): 1. Rakovszky Tibor (Maximus SE) 17,39 egyéni csúcs, 5. Szabó Gyula 16,32 egyéni csúcs, 7. Halász Bence 15,15. Diszkoszvetés (2 kg): 1. Huszák János (FTC) 60,96, 4. Szabó Gyula 51,92, 5. Halász Bence 50,78. Kalapácsvetés (7,26 kg): 1. Halász Bence 71,65, 2. Hudi Ákos 70,85, 4. Rába Dániel 67,44, 5. Varga Donát 64,21 egyéni csúcs, 6. Varga Balázs 63,91, 10. Szentivánszky Péter (Haladás) 58,92, 11. Móricz Roland 56,58 e. cs.

Női, súlylökés (4 kg): 1. Márton Anita (Békéscsabai AC) 18,70. Diszkoszvetés (1 kg): 1. Márton Anita (Békéscsabai AC) 56,01, 4. Gyurátz Réka 43,48, 7. Giczi Eszter 37,75, 10. Németh Zsanett 28,94. Kalapácsvetés (4 kg): 1. Gyurátz Réka 70,57 (új bajnoki csúcs), 2. Gergelics Cintia 64,41, 4. Németh Zsanett 57,68, 5. Kéri Andrea (Haladás) 55,67, 6. Giczi Eszter 49,70, 7. Rajczi Bianka 46,84 e. cs.

Szombaton a junior (U20) és az ifjúsági (U18) korosztály számára rendeznek téli dobó országos bajnokságot Szombathelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában