Simon Gyula

2018.02.05. 20:56

In memoriam

Életének 84. évében elhunyt Simon Gyula, a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium nyugalmazott testnevelő tanára.

Horváth Erika

Simon Gyula 1933–2018

 

Simon Gyula 1933–2018

Ha valaki megkérdezné tőlem, milyen egy igazán jó testnevelő tanár, azt mondanám, olyan, mint Simon Gyula volt: szakmája professzora, felvértezve mérhetetlen nagy elméleti, pedagógiai, pszichológiai tudással, szuggesztív, meggyőző egyéniséggel. Az ő óráin mindenkinek, a kevésbé jó képességűeknek is lehetett sikerélménye, mert testre szabta a követelményeket. A testnevelésóráján vagy az edzésein értelmet nyertek a fizika törvényei; elmagyarázta, mit, hogyan lehet eredményesebben csinálni, de azt is, hogy például a bukfenc gyakorlásának miért is veheti hasznát a szervezetünk. A labdajátékosokat is képes volt az atlétikapályára is kicsábítani.

Somlószőlősről származott, Pápán járt gimnáziumba. A nagy szerelme az atlétika volt, de kosarazott és röplabdázott is, utóbbiban NB I-es játékos lett. A Testnevelési Főiskolán 1958-ban szerzett diplomát. A TF egyik évkönyvében azt írták róla: „szerencsére vannak olyan tanárjelöltjeink, mint Simon Gyula”. A testnevelői pályáját Ajkán, egy tornaterem és pálya nélküli szakmunkásképzőben kezdte, mégis országos, sőt nemzetközi sikerekre tudta vezetni a tanítványait. 1974-ben költözött Szombathelyre, a Nagy Lajos Gimnáziumban tanított nyugdíjba vonulásáig – rengeteg középiskolás egyéni és csapatbajnoki cím, érem is fémjelezte eredményes munkáját.

Dolgozott a Haladásban és annak sportiskolájában is atlétaedzőként, később a dobóatlétákhoz került. Amikor Németh Pál mesteredző elhagyta az egyesületet számos tanítványával, csaknem egy évtizedig, 2001-ig ő irányította az ott maradottak munkáját. 1994-ben Simon Gyulát választották az év atlétaedzőjének – a diszkoszvető Horváth Attila ért el abban az évben országos csúcsot, ami a világ legjobb eredménye is volt. Az ő tanítványa volt Lorencz Péter paralimpiai bronzérmes atléta is, aki három Eb-ezüstöt és két -bronzot is szerzett.

Simon Gyula számos elismerést kapott. Többek között Szombathely Pedagógus Életműdíját, a Vas megye Sportjáért és a Magyar Sportért díjat. De a legnagyobb elismerés az volt a számára, hogy évtizedek múltán sem feledték a tanítványok.

Sajnos egyre rosszabb állapotban találtuk, bár az az összetéveszthetetlen, derűs csillogás nem veszett ki a szeméből. Tizennyolc éve küzdött súlyosabbnál súlyosabb betegségekkel – olyanokkal, amik egyenként is sokakon kifogtak már. Szerető családja körében olyan sok mindennel megbirkózott – de január 21-én véget értek a szenvedései.

Gyula bácsi, köszönünk mindent. Nyugodjál békében.

Tanítványaid nevében:

Horváth Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában