PHJONGCSHANG

2018.02.07. 18:37

Magyar idő szerint pénteken 12 órakor kezdődik a XXIII. téli olimpia

Február 9. és 25. között a dél-koreai Phjongcshang lesz a házigazdája a XXIII. téli olimpiai játékoknak.

MTI, VN

Heidum Bernadett, Liu Shaolin Sándor, Kónya Zsófia, Burján Csaba, Liu Shaoang és Keszler Andrea (balról jobbra) a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzésén a Kangnung Jégcsarnokban MTI-fotó: Czeglédi Zsolt

 

Heidum Bernadett, Liu Shaolin Sándor, Kónya Zsófia, Burján Csaba, Liu Shaoang és Keszler Andrea (balról jobbra) a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzésén a Kangnung Jégcsarnokban MTI-fotó: Czeglédi Zsolt

Már csak egy nap, és hivatalosan is megkezdődik a XXIII. téli olimpiai játékok – a megnyitó magyar idő szerint pénteken 12 órakor lesz. (A versenyek már csütörtökön megkezdődtek a curling- és síugró-selejtezőkkel.) A Koreai Köztársaság első téli olimpiáján rekordot jelentő 92 résztvevő ország mintegy 2900 sportolója indul, köztük 19 magyar. A 16 hivatalos versenynapon 15 sportág (alpesi sí, biatlon, bob, curling, északi összetett, gyorskorcsolya, hódeszka, jégkorong, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, síakrobatika, sífutás, síugrás, szánkó, szkeleton) 102 számában hirdetnek bajnokot. A legfiatalabb sportág a rövidpályás gyorskorcsolya, amely 1992-ben, Albert-ville-ben szerepelt először a programban, a curling pedig 74 év után 1998-ban, Naganóban tért vissza a játékokra. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) német elnöke szerint minden készen áll a rajtra.

Eldőlt, hogy a gyorskorcsolyázó Nagy Konrád viszi a magyar zászlót a nyitóünnepségen. Legutóbb a 2002-es, Salt Lake City-i játékokon érte nagypályás gyorskorcsolyázót az a megtiszteltetés, hogy a magyar csapat első, lobogót tartó embereként vonulhatott a stadionba a nyitóceremónián. Akkor Egyed Krisztina vitte a piros-fehér-zöld zászlót, azóta kétszer rövidpályás gyorskorcsolyázóra, egyszer műkorcsolyázóra esett a választás. A 25 éves, egyetemi világbajnok Nagy Konrád másodszor szerepelhet olimpián, Szocsiban 26. lett 1500 méteren, idén viszont kedvenc távja mellett 1000 méteren is indulási jogot szerzett.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók szóba sem kerülhettek zászlóvivőként, mivel másnap az első hivatalos versenynapon már szerepelnek, így számukra nem lett volna szerencsés részt venni az általában legalább három órán át tartó megnyitón, amelyre várhatóan dermesztő hidegben kerül sor. Ráadásul éppen akkorra kaptak edzéslehetőséget, így végül azok sem vesznek részt az eseményen közülük, akik szombaton nem lépnek jégre. A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók érmes reményekkel érkeztek a dél-koreai játékokra, ugyanis az elmúlt három világbajnokságon összesen kilenc érmet nyertek, s mindegyik eseményen legalább kettőt, köztük egy aranyat Liu Shaolin Sándor révén.

Magyarország hat sportágban képviselteti magát Phjongcshangban kilenc férfi és tíz női versenyzővel. A legnagyobb létszámú – tízfős – csapat a rövidpályás gyorskorcsolyázóké. A magyar indulók: Bácskai Sára, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Oláh Bence. Négyen szerepelnek alpesi síben: Hozmann Szonja, Maróty Mariann, Kékesi Márton és Samsal Dalibor. Sífutásban Szőcs Emőke és Kónya Ádám, gyorskorcsolyában Nagy Konrád, műkorcsolyában Tóth Ivett képviseli a magyar színeket.

Az AP amerikai hírügynökség jóslata szerint Magyarország Liu Shaolin Sándor révén két ezüstérmet nyer majd Phjongcshangban. A téli olimpiák történetében a magyarok eddig összesen hat érmet szereztek. Az 1948-as St. Moritz-i játékokon a Kékesy Andrea-

Király Ede műkorcsolyapáros, valamint 1980-ban Lake Placidben a Regőczi Krisztina- Sallay András jégtánckettős lett ezüstérmes. Az 1932-es Lake Placid-i és az 1936-os garmisch-partenkircheni játékokon a Rotter Emilia-Szollás László műkorcsolyapáros, míg az 1952-es oslói és az 1956-os Cortina d’Ampezzó-i olimpián a szombathelyi születésű testvérpár, Nagy László-Nagy Marianna műkorcsolyapáros szerzett bronzérmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában