Megadta az alaphangot

2018.03.21. 08:08

Halász Bence csaknem 75 méterrel kezdte az évet

A Dobó Európa Kupán elért nagyszerű, 74,83 méteres eredményéből arra következtethetünk, hogy Halász Bencének, a Szombathelyi Dobó SE kalapácsvetőjének még a tavalyinál is jobb éve lehet.

Horváth Erika

Halász Bence a leirai Európa Kupa dobogójának tetején Fotó: Dobó SE

Nagyon-nagyon sűrű és megterhelő volt a 2017-es év Halász Bence számára. Huszonegy versenye volt, köztük három világverseny. Ahogy mondja, történtek jó és rossz dolgok is. De a fő célt elérte, megnyerte az U23-as Európa-bajnokságot, junior világ- és Európa-bajnoki címe után megszerezte harmadik korosztályos világversenyes aranyát is. Remélhetőleg nem is az utolsót, hiszen Bence még mindig csupán 20 éves. Az már csak plusz volt Németh Zsolt és Németh László tanítványa számára, hogy kijutott a felnőtt világbajnokságra, ahol bekerült a döntőbe és a 11. helyen zárt. Az Universiadén – irreális körülmények között – negyedik helyet szerzett, felnőtt országos bajnokságot nyert és 78,85 méterrel olyan egyéni csúcsot ért el, amellyel a világelitbe lépett. Ő a negyedik olyan kalapácsvető a világon, aki valaha is 20 évesen képes volt ekkora eredményre.

– Az ostravai 78,85, a Gyulai Memorialon elért ötödik és a vb 11. hely is kellett ahhoz, hogy felfigyeljenek rám. Idén már májusban az oszakai Hammer Challengen kezdhetem a nemzetközi főszezont – árulta el Bence.

Az „előszezonban”, a portugáliai Leirában másfél héttel ezelőtt megrendezett Dobó Európa Kupa csak megerősítette, hogy Halász Bencével számolni kell a nemzetközi porondon. Ugyan most nem a felnőttek, hanem az U23-asok között indult (hogy még két magyar férfi kalapácsvető is versenyezhessen), de a márciusban elért 74,83 méteres eredmény – amellyel több mint három és fél méterrel verte a másodikat – ismét nagyszerű évet sejtet.

Halász Bence a leirai Európa Kupa dobogójának tetején Fotó: Dobó SE

– Nagyon jónak értékelem az eredményemet, most végre kijött, amit igazából tudtam – mondta a portugáliai versenyről Halász Bence. – Amikor február elején hazajöttünk a dél-afrikai edzőtáborból, eleinte nem sikerült továbblépnem, csak akkor, amikor elkezdett az idő melegedni. A portugáliai Európa Kupán az itthonihoz hasonló, 16 fokos hőmérséklet volt, az is nagyban hozzájárult a jó eredményhez. Pedig 9 órai kezdés nem volt éppen ideális, az emberi szervezet nem a legalkalmasabb reggel a százszázalékos teljesítményre. Úgy érzem, még maradt is bennem. Két olyan dobásom is volt, ami 75-76 méteres lehetett volna, ha egy kicsi hiba miatt az egyik nem megy a hálóba, a másiknál pedig a kalapács magával rántotta a hálót.

Hogy mire enged következtetni a csaknem 75 méteres évkezdet?

– Ha ezen a formámon tudok javítani, már pedig biztosan tudok, hiszen még öt hónap van hátra a berlini Európa-bajnokságig, akkor a 80 métert is megközelíthetem – folytatta a bámulatosan tudatosan, szorgalmasan készülő Bence. – Bár ezzel nekem már megvan az Eb-szintem, azt még nem mondhatom, hogy biztosan részt is vehetek az Európa-bajnokságon, hiszen négyen pályázunk, de egy országból csak hárman indulhatnak. Az a célom, hogy stabilan dobjam a 77–79 métereket, úgy, ahogyan most a 75-öt. Abból elsülhet egy 80 méteres dobás is. De továbbra is nagyon sokat kell dolgoznom azért is, hogy az egyéni csúcsomat megdöntsem. Már eddig is nagyon sokat erősödtem, de egyáltalán nem érzem úgy, hogy széthajszolnak. Húszévesen még nem szabad túlerősítenie magát az embernek. Ha optimistán gondolkodom, még van előttem legalább 11–13 év, abból párat még mindig lehet az erőfejlesztéssel foglalkozni. Nem húszévesen kell elérni az embernek a top formáját, nem is most kell olimpiát nyerni. Türelmesen kell dolgozni, és én azt teszem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában