KASZPIJSZK

2018.05.06. 20:55

 Veréb nem jutott túl két nagy riválison

Bronzeső hullott a magyarokra az oroszországi birkózó Európa-bajnokságon, öten is felállhattak a dobogó harmadik fokára. Sajnos ezúttal ifj. Veréb István, a Haladás VSE válogatottja nem volt köztük. Az egy hétig tartó kaszpijszki Eb-n a kötöttfogásúak közül a 72 kg-os súlycsoportban Korpási Bálint, a 77 kg-ban Lőrincz Tamás, a 97-ben Kiss Balázs is megnyerte a bronzmeccsét.

Horváth Erika

Ifj. Veréb Istvánnak ez az Európa-bajnokság nem sikerült Fotó: MBSZ/Martin Gábor

Fotó: MBSZ/Martin Gábor

 

A nőknél az 57 kg-os Barka Emese verekedte fel magát a dobogó harmadik fokára. A szabadfogásúak zárták az Eb-t; az első körben szőnyegre lépő négy magyar birkózó közül a 79 kilós Nagy Mihály tudott versenyben maradni a helyosztókig – és ő is harmadik lett. Az utoljára – szombaton – bemutatkozó mindhárom magyar már az első meccsén kikapott. Köztük ifj. Veréb István, a Haladás VSE világ- és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmese. A 30 éves birkózónak már a sorsoláson sem fogta a kezét Fortuna. A mezőnyből előzetesen az általa legerősebbnek ítélt négy rivális közül hárommal is egy ágra került. Az egyikkel, az oroszok tavalyi junior világbajnokával, Artur Naifonovval kezdett a selejtezőben. Egy intéssel az orosz került minimális előnybe (0-1), majd egy kiléptetéssel – kissé érthetetlen módon egy helyett – két pontot szerzett (0-3). Verébnek már mindenképpen akcióra törően kellett birkóznia, s ő mindent meg is próbált, ám riválisa jól védekezett, ráadásul egy kontrából le is vitte őt, így végül 5-0-ra győzött.

Ifj. Veréb Istvánnak ez az Európa-bajnokság nem sikerült
Fotó: MBSZ/Martin Gábor

Hamar kiderült, hogy a 61 kilós Molnár József és a 75-ben induló Gulyás Zsombor számára nem lesz folytatás. De Naifonov olyan jó volt, hogy egészen a döntőig menetelt, ez pedig Veréb számára a vigaszágat jelentette. Az új lebonyolítási szisztéma miatt a vigaszági mérkőzéseket csak másnap délután rendezték – reggel pedig egy újabb mérlegelést. Verébnek két győzelmet kellett volna szereznie ahhoz, hogy bronzmérkőzést vívhasson – két másik kevéssé óhajtott rivális, a lengyel Zbigniew Baranowski, majd az „olasz”, tavaly még orosz és Európa-bajnok Shamil Kudiiamagomedov ellen. Sajnos, már a lengyel elleni meccsen elbukott. Pedig dinamikusan kezdett, egy gyors mögékerüléssel 2-0-s vezetést is szerzett – úgy tűnt, visszavághat Baranowskinak a tavalyi vb-n elszenvedett vereségért. A folytatásban viszont már nem volt olyan meggyőző Veréb, egyre erőtlenebbnek tűnt, később láthatóan zavarta a sérülés, amelyet egy arconrúgásból kapott. Két kiléptetéssel egyenlített a lengyel, majd a pihenő után két mögékerüléssel és két újabb kiléptetéssel 9-2-re nyert. Veréb számára véget ért az Eb.

- Nagyon erős volt a sorsolása, egy kivétellel mindenki, aki számított, erre az ágra került – kommentálta fia szereplését idősebb Veréb István, a Haladás vezetőedzője. – Az orosz elleni meccse nem volt rossz, egy rossz lábramenéssel pecsételte meg a sorsát. De a lengyel elég sok hibát vétett, amit az ellenfele ki is használt. Ennél több kell, ha ismét az éremszerzők közé akar tartozni. Annál is inkább, mert rettenetesen erős a mezőny, miután sok nagyon jó orosz birkózót eladtak, és a legkülönbözőbb nemzetek színeiben állnak most szőnyegre. he

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában